Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Misstanken: Kvinnan levde lyxliv – på studentnationens bekostnad

Åtalas för att ha förskingrat hundratusentals kronor • Köpte krämer, balklänningar och elektronik

Uppdaterad: Publicerad:

En balklänning för 6 400 kronor och antiåldringskrämer för 3 500 – styck.
En student i Lund misstänks att ha levt ett lyxliv långt över sina tillgångar.
Nu åtalas kvinnan, som jobbat som kassör för en nation, för att ha förskingrat totalt 314 000 kronor.

Mellan den 1 november 2020 och den 28 december 2021 blev det lyxvaror istället för snabbnudlar – och enligt åklagaren allt betalat med studentnationens pengar.

Kassören, en kinesisk medborgare i 30-årsåldern, greps i april på Arlanda då hon var på väg att lämna landet, efter att studentnationens nuvarande kassör anat oråd och gått till polisen.

Kvinnans efterträdare hade upptäckt flera minst sagt märkliga inköp för hundratusentals kronor, en summa som inför åtalet preciserades till 314 523 kronor.

Elektronik och djurparken

Kassören ska ha använt nationens kreditkort som sitt eget och handlat allt ifrån mat och kaffe till elektronikprodukter, inträdesbiljetter på djurparker och abonnemang till HBO och Spotify.

I polisens förundersökningsprotokoll listas en mängd inköp som nuvarande styrelsemedlemmar i nationen hävdar har varit hennes privata.

Den röda balklänningen, som kostade 6 400 kronor, köptes enligt kvinnan på second hand – men kvitton visar på motsatsen.

Den före detta kassören säger i förhör att hon aldrig haft en tanke på att skada nationens ekonomi. Hon medger att hon gjort inköpen men nekar till brott.

– Hela tiden har jag haft en tanke om att ersätta nationen för det jag konsumerar, säger hon i polisförhör.

”Jag har gett mycket av mig själv”

Kvinnan menar att hon inte betalat tillbaka pengarna ännu, då hon inte haft en bra ekonomi. Hon säger att hon är ångerfull – samtidigt som hon tycker att hon på vissa sätt ändå har skött sin roll som ekonomiskt ansvarig för nationen.

– Jag har gett företaget väldigt mycket, ibland arbetade jag under en vecka 70–80 timmar utan att jag klagat. Jag menar att man måste se på båda sidor, ena sidan att jag inte gjort till fullo min plikt och det andra att jag gett mycket av mig själv, säger hon i förhör.

Kassören är åtalad för grov förskingring i första hand och grov trolöshet mot huvudman i andra hand.