Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Hackarna slog ut barnens skolskjuts – ”Fick ta fram papper och penna”

Nästan hälften av Sveriges kommuner och regioner utsatta för it-attacker

Uppdaterad: Publicerad:

Nästan hälften av Sveriges kommuner och regioner har utsatts för en eller flera misstänkta it-attacker det senaste året.

Det visar en enkät som TV4 Nyheterna gjort.

I veckan har bland annat skolskjutsar och trygghetslarm på flera håll i landet drabbats av störningar på grund av hackerattacker.

I veckan fick Taxi Trollhättan leta fram papper och penna igen när en hackerattack mot en leverantör släckte bokningssystemet.

– Vi ser varken bokningar eller kan skriva in nya bokningar. Vi kan inte heller se våra fordon, säger Mikael Hermansson, taxiföretagare.

Ett annat angrepp slog i torsdags ut trygghetslarm på flera håll i landet.

Cybersäkerhetschefen: "Allvarligt"

När TV4 Nyheterna frågar Sveriges kommuner och regioner om misstänkta it-attacker det senaste året uppger närmare hälften, 44 procent, av de svarande att de utsatts.

– Det är oerhört beklagligt och allvarligt att något sånt här kan hända. Det gäller att hela tiden systematiskt kontrollera sin egen miljö men också kräva från sina underleverantörer att de gör det, säger Anders Andersson, cybersäkerhetschef Västra Götalandsregionen.

Den vanligaste typen av it-attack uppges vara så kallade DDoS- eller överbelastningsattacker och phishingmail, som kan installera ransomware och kräva lösensumma för att låsa upp.

I spelaren ovan: Taxi Trollhättan berättar om problemen efter attacken.

Relaterat
Cybersäkerhetsexpertens bästa tips: ”Så undviker du att bli hackad”

Cybersäkerhetsexpertens bästa tips: ”Så undviker du att bli hackad”