Stora mängder kokain fraktades till Sverige – med hjälp av ost

10 kg ingjutet • Såg ut som goudaostar

Genom att gjuta in det i ostar försökte en liga smuggla in stora mängder kokain i Sverige via Göteborg. Nu ställs sju män inför rätta misstänkta för synnerligen grov narkotikasmuggling.

Det såg ut som goudaostar, lasten på bilen som anlände med färja till Göteborg i augusti ifjol. Men vid en närmare titt visade sig totalt runt 10 kilogram kokain dölja sig inuti ostarna.

De misstänkte kurirerna greps och dömdes senare till långa fängelsestraff och nu ställs ytterligare sju män inför rätta misstänkta för att stå bakom en liknande leverans några månader tidigare.

Vid husrannsakningar på adresser i Göteborg hittades bland annat kontanter gömda i en dammsugare hos en av de nu åtalade. En annan hade en pengagömma i fodret på en kappa. Han misstänks vara den som köpt totalt 18,5 kilo kokain i Holland och uppdragit andra att frakta den till Sverige. Han anses av polisen vara en del av det så kallade Hjällbonätverket och ha kopplingar till den kriminella delen av ett släktnätverk i nordöstra Göteborg.

Åtalspunkterna gäller bland annat synnerligen grov narkotikasmuggling, men de åtalade nekar alla till brott.

Se mer om det fräcka smugglingsförsöket i spelaren ovan.