Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Senaste nytt

Helikoptrar vattenbombade brand i hygge

Misslyckat kemiförsök i Lund – en till sjukhus

Över 1 500 klimataktivister gripna i Nederländerna

Senaste dygnet

Elsa Widding KU-anmäler ministrar

”Skadat riksdagens anseende och undertecknads värdighet”

Uppdaterad:Publicerad:

Elsa Widding, som nyligen valde att lämna Sverigedemokraterna och numera är politisk vilde, KU-anmäler Liberalernas partiledare, tillika arbetsmarknads- och integrationsministern, Johan Pehrson och utbildningsminister Mats Persson (L). Anmälan handlar om deras uttalanden om hennes deltagande på en konferens i Norge.

Anmälan till riksdagens konstitutionsutskott handlar alltså om Johan Pehrsons och Mats Perssons uttalanden kring hennes medverkan på en konferens i Norge tillsammans med kända vaccinmotståndare, klimatförnekare och personer som relativiserat Förintelsen.

Widding har tidigare motsatt sig beskrivningen av konferensen. I anmälan skriver hon:

”Nämnda statsråd har via osanna och pejorativa uttalanden allvarligt skadat riksdagens anseende och undertecknads värdighet. Detta har skett genom att uttala och sprida bevisbart osanna påståenden”.

Riktar kritik mot flera uttalanden

I anmälan riktar Widding bland annat kritik mot Mats Perssons uttalanden i en intervju med TV4: ”I TV4 intervju säger statsrådet Mats Persson (L) bland annat: ’Som riksdagsledamot måste man vara medveten om vilka konferenser man medverkar på. Hon legitimerar den här typen av konstiga åsikter; att vaccin skulle vara farligt, konspirationsteorier om judar eller för den delen klimatförnekelser’”.

Persson får även kritik för ett inlägg på Twitter där han enligt anmälan skriver: ”Widding visar prov på ett kunskapsförakt som inte anstår en riksdagsledamot”.

Här rasar utbildningsministern mot Widding (SD): “Förnekar kunskap“
Här rasar utbildningsministern mot Widding (SD): “Förnekar kunskap“

L-ledaren Johan Pherson får i sin tur kritik för att han i en SVT-intervju stöttat Mats Perssons uttalanden, och sagt att det är ”korrekt” att utbildningsministern beskrivit hennes uttalanden som faktaförnekelse.

”Att man säger att det inte finns någon klimatförändring tycker vi är väldigt konstigt. Elsa Widding är en person som bär hela det här komplexet av konspirationsteorier", sade Pehrson i intervjun, går det vidare att läsa i anmälan.

Persson: Står för min kritik

I en kommentar till TV4 Nyheterna skriver Mats Persson att han står för kritiken mot Widdings agerande:

”Man har ett stort ansvar som riksdagsledamot att inte legitimera konspirationsteorier. I det avseendet har Elsa Widding brustit genom sitt deltagande i konferenser tillsammans med klimatförnekare, vaccinmotståndare och personer som relativiserar Förintelsen. Jag och Liberalerna kommer alltid stå upp för fakta och vetenskap – och markera när andra inte gör det. Jag menar därtill att hon borde avgå från riksdagen”.

Relaterat
Elsa Widding lämnar SD: "Politisk seger för Liberalerna"

Elsa Widding lämnar SD: "Politisk seger för Liberalerna"

SD-ledamot på konferens med konspiratoriker

SD-ledamot på konferens med konspiratoriker