Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Senaste nytt

Idag 20:45

Betydande lavinfara i fjällen

Risken för laviner är betydande i den nordligaste delen av fjällkedjan, i Abisko-Riksgränsenområdet och kring Kebnekaise.

Betydande lavinfara motsvarar 3 på en femgradig skala.

"Även om situationen inte på långa vägar är lika allvarlig som i Nordnorge så har vi ett farligt snötäcke även i en del områden som ligger nära den norska gränsen, exempelvis Kirunafjällen", säger Mattias Tarestad vid Naturvårdsverkets lavinprognostjänst i ett
pressmeddelande.

Läs mer

Idag 20:35

Farlig djurparasit hittad i Sverige

Ett fall av den ovanliga parasiten rävens dvärgbandmask har upptäckts i Dalarna. Parasiten kan orsaka allvarlig sjukdom hos människor, men risken att drabbas är "minimal" enligt Statens veterinärmedicinska anstalt.

Sedan 2021 har endast två fynd av parasiten gjorts i Sverige. Det aktuella fallet var en räv som sköts i fjol på Kalkberget, strax söder om Borlänge.

"Parasiten kan förväntas finnas fläckvis i landet, något som övervakningen 2011–2014 visade. I den pågående övervakningen tar vi in prover från hela landet men bara ett nytt fall har hittats tidigare, det var 2021 i Kungsbacka", skriver Eva Osterman Lind, veterinär och parasitolog på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), i ett pressmeddelande.Läs mer

Idag 19:46

Dubbla guldspadar till Kalla fakta

Det blev dubbla Guldspadar till TV4:s grävredaktion Kalla fakta när Föreningen Grävande journalister höll sin prisutdelning på lördagen.

Granskningen "Smutsiga personuppgifter" tilldelades guldspade i kategorin etermedia riks nyhet och "Partiernas hemliga pengar" i kategorin etermedia riks dokumentär.

Bakom granskningarna står bland andra reporter Emil Hellerud, som tog emot båda priserna på scen.

– Det var sagt att det inte skulle vara några aprilskämt här ikväll, men det känns nästan så. Tack så jättemycket, säger han.

Sara Recabarren är redaktör på Kalla fakta och gläds åt att det nylanserade format som "Smutsiga personuppgifter" använt har fått ett stort genomslag.

– Det är fanatiskt kul! Vi arbetar nu med både snabbgräv och längre format – och det är kul att se att den här satsning faktiskt har lett till något och att vi uppmärksammas på de här viset, säger hon.

Totalt var tre av Kalla faktas granskningar nominerade: "Barnen på fjärde våningen", "Partiernas hemliga pengar" och “Smutsiga personuppgifter“.

Läs mer
Senaste dygnet

Carola lämnar ”Let's dance” av hälsoskäl

Petra Mede: ”Vi är jätteledsna att detta sker”

En av tävlingens största stjärnor, Carola Häggkvist har meddelat tv-produktionen att hon vill hoppa av tävlingen på grund av medicinska skäl.

– Vi kan bekräfta att vi har fattat ett gemensamt beslut att Carola lämnar Let’s Dance på grund av hälsoskäl. Det är tråkigt men hälsan går först. Vi återkommer med hur vi löser det här i lördagens kvartsfinal, säger programmets exekutiva producent, Fia Fång.

Programledaren Petra Mede konstaterar att "hälsan och välmåendet alltid går först".

– Jättetråkigt att en sådan stjärna lämnar, säger programledaren Petra Mede till TV4Nyheterna.

Carola Häggkvist har lyfts fram som den stora stjärnan i programmet och hon har under flera lördagskvällar fått höga poäng av juryn. I det senaste programmet fick hennes och danspartnern Tobias Karlssons eldiga paso doble till "Gimme! Gimme! Gimme!" juryn att jubla och dela ut full pott, 30 poäng.

Se mer om Carolas avhopp i sändningen ovan.

Filip och Linn om Carolas avhopp: ”Jättetråkigt att höra”

Filip och Linn om Carolas avhopp: ”Jättetråkigt att höra”

Här är Carolas bästa stunder i Let's dance

Här är Carolas bästa stunder i Let's dance