Dom i mål om förgiftat dricksvatten – höga skadestånd väntas

Hade ämnen från brandskum • Användes på en militär flygbas

Under tisdagen kommer domen i rättegången där 165 Kallinge-bor stämt det kommunala vattenbolaget, på grund av höga PFAS-halter i dricksvattnet.

2013 upptäcktes det att boende i orten Kallinge i Ronneby kommun druckit vatten med höga halter PFAS-ämnen under flera års tid. Ämnen som kom från brandskum som användes vid övningar på en militär flygbas i närheten.

Om de boende får rätt till skadestånd menar branschorganisationen Svenskt vatten att det är VA-kunderna som kan behöva stå för kostnaderna.

– Det är omöjligt att säga hur mycket pengar det handlar om men det är definitivt en höjning i alla fall, säger Gilbert Nordenswan som är chefsjurist för Svenskt vatten.

Se allt inför den kommande domen i spelaren ovan.

Då återvänder äntligen Vänner-gänget till tv-rutan

Hela originalgänget från superhyllade 90-talskomedin ”Vänner” gör snart efterlängtad återkomst i tv-rutan. Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry och David Schwimmer är med i en återföreningen. Tyvärr handlar det dock inte om en helt ny säsong av tv-serien. Streamingtjänsten HBO Max har nämligen avslöjat att det istället endast är ett specialavsnitt som släpps 27 maj. Mattias Bergqvist, tv-kritiker på Expressen, berättar allt vi vet om återföreningen och vilka storsummor skådespelarna dragit in genom åren.