Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Senaste nytt

Brand i Radhus i Backa

Granskar upphandling – efter Kalla faktas avslöjande

Blinken: Sverige ska kunna ansluta till toppmötet

Senaste dygnet

Källor: ”Försöker begrava utredningen”

Efter TV4 Nyheternas avslöjande: Internutredning av Muf fortfarande inte klar

Uppdaterad:Publicerad:

Trots att mer än två månader gått är Moderaternas internutredning av röstköp i Muf fortfarande inte klar.
Källor inom både ungdomsförbundet och Moderaterna misstänker nu att partiet försöker begrava utredningen genom att låta tiden gå.

Muf:s ordförande Douglas Thor hamnade i blåsväder efter att TV4 Nyheterna i mars kunde avslöja en intern chatt, där Thor erbjuder sig att köpa röster för att peta Muf Jämtlands distriktsordförande. Efter flera veckor av bråk inom förbundet tillsatte Moderaterna slutligen en intern utredning den 15 mars i år.

När Nyheterna gått igenom tidigare internutredningar från politiska partier genomförs de oftast på mellan två veckor och två månader. Men trots att mer tid än så är Moderaternas utredare fortfarande inte klara.

– Det finns inget datum. Den är klar när den är klar. Mer än så vill jag inte säga, säger Mikael Larsson som är en av de två internutredarna.

”Hoppas att allmänheten ska glömma”


Douglas Thor har pudlat och erkänt att han uttryck sig olämpligt i gruppchatten Operation Jämtland. Eftersom det inte verkar råda någon större oenighet om själva sakfrågorna har dröjsmålet gjort att flera källor inom MUF misstänker att partiet vill begrava utredningen.

”När vi nu är på väg mot tre månader framstår det som medveten förhalning. Min gissning är att partiledningen hoppas att allmänheten ska glömma, och att de sedan kan döda utredningen genom att släppa den en fredageftermiddag mitt i sommaren”.


Problematisk utredning


Flera källor inom moderaterna säger att utredningen blivit ett problem, som man inte riktigt vet hur man ska hantera. Orsaken är att Douglas Thor sagt att han inte tänker avgå, och partiet kan inte avsätta honom. Så här säger en centralt placerad källa:

”Vi saknar bra alternativ. Utredningen måste landa i någon form av kritik – det är inte ok att försöka köpa röster. Men om den slutsatsen inte får några konsekvenser framstår partiet som svagt och handlingsförlamat. Det är därför många bara vill att utredningen ska försvinna”.

Men utredarna förnekar att de skulle vara under någon form av press från resten av partiet.

– Det är en oberoende utredning. Och den är klar när den klar, säger utredaren Mikael Larsson.

Relaterat
Moderaterna internutreder Muf – efter avslöjande om röstkupp

Moderaterna internutreder Muf – efter avslöjande om röstkupp

Muf kan förlora miljoner i statsstöd

Muf kan förlora miljoner i statsstöd