Extern länk
Början på sidans innehåll

Kriget i Ukraina

Kriget i Ukraina

Här samlar vi all rapportering om Rysslands invasion av Ukraina.Här samlar vi all rapportering om Rysslands invasion av Ukraina.

Ryska uppgifter: Här skjuts drönare ner över Kreml

Kallar attacken för mordförsök på Putin – Zelenskyj nekar • Experten: ”Kan vara iscensatt”

Uppdaterad:Publicerad:

Ryssland anklagar Ukraina för att ha försökt avrätta Vladimir Putin genom en drönarattack mot Kreml. Bilder från den påstådda händelsen visar hur en drönare exploderar strax ovanför en av de ryska högkvarterets kupoler, rapporterar Reuters.
– Det är svårt att säga om det här faktiskt har skett, eller är ett arrangerat attentat från rysk sida, säger Johan Huovinen, överstelöjtnant, Försvarsmakten.

Anklagelserna kom från det ryska styret på onsdagen och förmedlades via flera av landets statliga medier. Johan Huovinen är överstelöjtnant och lärare på FHS, han har tagit del av nyhetsrapporteringen och det tillhörande videoklippet.

Enligt honom har Ukraina förvisso förmågan att genomföra en liknande attack som den som påstås ha genomförts – men menar att det lika gärna kan handla om ryska propaganda.

– Det vi känner till är att Ukraina har den här förmågan, alltså UAV:s som kan verka över 700 kilometer. Men det är väldigt knapphändig information man får ut av det här klippet, så det är svårt att göra någon verklig bedömning av det. Det skulle lika gärna kunna vara iscensatt från rysk sida, säger han.

Överstelöjtnanten: ”Skulle kunna vara iscensatt från rysk sida”
Överstelöjtnanten: ”Skulle kunna vara iscensatt från rysk sida”

Ryska myndigheter har inte presenterat några bevis för sina anklagelser. Ukraina har via Volodymyr Zelenskyj rådgivare, Mykhailo Podolyak, förnekat landets inblandning.

Enligt Podolyak skulle en sådan attack inte åstadkomma något för Ukraina i kriget och enbart provocera Moskva att använda sig av mer radikala medel, skriver al-Jazira.

Under en presskonferens i Helsingfors idag fick Zelenskyj frågor om attacken och han förnekar att Ukraina skulle ligga bakom den.

– Vi attackerar inte Putin eller Moskva. Vi krigar på vårt eget territorium.

Kreml: En terrorattack

Kreml har varnat att Ryssland inte ser något hinder för att genomföra motattacker som ett gensvar – och kallat den påstådda attacken för en “terrorist“-handling.

“Kreml har bedömt dessa handlingar som ett planerat terrordåd och ett mordförsök på presidenten – på tröskeln till Segerdagen och den stundande paraden den 9 maj“, skriver den ryska statliga nyhetsbyrån RIA.

En av Rysslands hämndattacker skulle kunna vara en attack mot myndighetskvarteren i den ukrainska huvudstaden Kiev, rapporterar al-Jazira med hänvisning till Pavel Felgenhauer, rysk försvarsanalytiker. Enligt honom befann sig Putin troligtvis inte i Kreml när attacken genomfördes.

– Det verkar som att Putin inte är i Kreml nattetid. Han är där under arbetstid och bor inte där, säger Pavel Felgenhauer.

Läckta uppgifter till stöd för ryska påståendet

Enligt Huovinen finns uppgifter i Pentagonläckan som menar att ukrainsk underrättelsetjänst har haft ambition att genomföra attacker inne i Ryssland, men avråddes av CIA.

– Vi vet att det läckte information tidigare från USA där det framkom att ukrainska underrättelsetjänsten skulle vilja genomföra attacker inne i Ryssland, men den amerikanska underrättelsetjänsten avrådda från detta, säger han.

Det ryska anklagelserna skulle även kunna tolkas som ett ryskt försök att dämpa de ukrainska attackerna på ryssockuperad mark i Ukraina, enligt Huovinen.

– Detta skulle kunna vara ett sätt för Ryssland att deeskalera situationen med ukrainska attacker på Krim, senast då på oljedepåer och järnvägar. Det här skulle kunna vara ett sätt att försöka få Väst att trycka på för att Ukraina ska upphöra med de här attackerna, säger han.

Relaterat