Ungern har lagt in ett veto mot ytterligare ekonomisk hjälp till Ukraina och går därmed emot resten av EU. Det handlar om ett paket på 18 miljarder euro, nära 200 miljarder kronor, som skulle börja betalas ut i januari nästa år.
Nu måste det ekonomiska stödet i stället skickas från EU-länderna var för sig, vilket kan försena hjälpen med flera veckor eller månader.
– Det här är ett politiskt spel och har inte riktigt att göra med Ukraina. Det handlar istället om att Ungern vill förbrättra sin förhandlingspostion gentemot EU, säger TV4 Nyheternas Jona Källgren.
Ungern har sedan september väntat på att få ut en betalning på 7,5 miljarder euro i EU-stöd, men pengarna hålls inne av EU med anledning av den omfattande korruptionen i landet.
– Inga pengar kommer att flöda innan milstolparna har uppnåtts, betonade EU:s finansansvarige förste vice ordförande Valdis Dombrovskis på en presskonferens i Bryssel.
Fakta: EU-budgetens rättsstatsmekanism
Under arbetet med EU:s långtidsbudget för åren 2021–2027 enades medlemsländerna om att införa en särskild rättsstatsmekanism som ska göra det möjligt att stoppa EU-pengar till medlemsländer som inte uppfyller grundläggande rättsstatsprinciper.
Formellt ska pengarna kunna hållas inne för att undvika missbruk av EU-medel. Beslut om åtgärder mot ett land ska kunna tas av EU:s ministerråd om det finns stöd från en kvalificerad majoritet, det vill säga minst två tredjedelar av medlemsländerna.
Polen och Ungern har skarpt motsatt sig mekanismen och drivit den till EU:s domstol, som dock fastslog i februari i år att den antagits på ett korrekt sätt, inom ramen för EU:s befogenheter.