”Väldigt rädd för att bli avslöjad” – hon tvingas leva gömd

Hotet från en man tvingar henne att leva med skyddad identitet: "Rösten det enda som inte är taget ifrån mig"

I dag lever 800 kvinnor i Sverige med skyddad identitet vilket innebär att de har fått ge upp både sin historia - och sin framtid för att vara skyddade från den man som hotar dem, och som i de flesta fall fortsätter leva sitt liv som vanligt.

Nyhetsmorgons Jenny Strömstedt har träffat Sara, en av de gömda kvinnorna. "Sara" heter egentligen heter något annat.

- Jag har inte mitt namn kvar – rösten det enda som inte är taget ifrån mig, säger hon.

Av hänsyn till hoten kan hon bara berätta delar av sin historia.

- Jag är väldigt rädd för att bli avslöjad, säger "Sara".

I klippet ovan berättar hon hur det är att leva "bortraderad från samhället". I klippet nedan kan ni se hela okortade intervjun:

Mount Everest-rekordet är slaget - 25 gånger på toppen

Kami Rita Sherpa har uppfyllt sin livslånga dröm och i samma smäll slagit världsrekord i antalet bestigningar på Mount Everest topp. Äventyraren Oskar Kihlborg som besteg berget år 1990 berättar hur svår resan är.

Oroligheterna i Jerusalem: ”Ett enormt övervåld av israelisk polis”

TV4Nyheternas utrikeskommentator Elisabet Frerot Södergren leder oss genom den gångna veckans utrikesnyheter som handlar om fortsatta våldsamheter i Jerusalem, om det lågintensiva krig som pågår i Ukraina och vad som kommer hända med Myanmars civila ledare Aung San Suu Kyi som ställs inför domstol.

Självständighetsfrågan på tapeten i Skottland

Förra veckan hölls val till det skotska parlamentet. När rösterna räknades färdigt på lördagskvällen stod det klart att nationalistpartiet SNP saknade ett mandat för egen majoritet i parlamentet. Men tillsammans med De gröna har SNP och ledaren Nicola Sturgeon en majoritet för en ny folkomrösting om självständighet från Storbritannien. Utrikesreporter Tomas Kvarnkullen är med oss direkt från London.

Vanligt med social ångest – så kan du hjälpa dig själv

Det är vanligt med social ångest och det kan leda till ett hämmat liv. ”En av de vanligaste rädslorna vi har är att känna oss kritiskt granskade och bedömda”, säger psykologen Anna Bennich. När rädslan går över till ångest kan det ta sig fysiska uttryck som till exempel hjärtklappning eller en klump i magen. Här berättar Anna Bennich om vad den som lider av social ångest kan göra för att övervinna sin oro.

Tusse om röstproblemen: ”Är på väg mot 100 procent”

Om bara några veckor tävlar vårt svenskhopp Tusse i semifinalen i Eurovision song contest. Artisten genomförde sitt första rep i tävlingsarenan i Rotterdam i går och vi ringde upp han på hotellet för att höra vad han gör för att vårda rösten inför den viktiga tävlingen. ”Jag har inte fått sjunga, prata och äta chili”, berättar han i Nyhetsmorgon.