Extern länk
Början på sidans innehåll

Efter fem

Efter fem

Intervjuer, senaste nyheterna och snackisarna varje vardag 17 till 19 och varje söndag 17 till 20. Intervjuer, nyheter och snackisar. Vardagar 17–19 och söndagar 17–20.

Familjen i Borås invaderades av höghusflugor: ”Ett rent helvete”

Tar sig in för att övervintra • Så blir du av med krypen

Uppdaterad: Publicerad:

En familj i Borås invaderades av så kallade höghusflugor och har beskrivit situationen som ”ett rent helvete”.
Men det finns flera saker man kan göra för att bli av med dem odågorna.
– Det är ofta de längst upp i huset som har problem, inte de andra, säger Håkan Rystrand på Anticimex.

När luften är varm, gärna på sensommaren, trivs de zebrarandiga fritflugorna som bäst. Men när hösten och kylan närmar sig behöver de hitta någonstans att övervintra. Det har en familj i Borås fått erfara. De så kallade höghusflugorna har totalt invaderat lägenhetens fönster och balkong.

– De trivs i gräsmattan och nu på hösten drar de sig högst upp i huset så det är ofta de längst upp som har problem, inte de andra, säger Håkan Rystrand på Anticimex i Efter fem.

Trots att familjen anlitat skadedjursbekämpare och hållit fönster och dörrar stängda så har det varit svårt att bli av med flugorna.

Insekten är inte farlig, men mängden flugor kan vara mycket besvärlig. Flugorna svärmar i miljontals och mängden kan färga både husväggar och tak svarta.

– Först måste man hitta var flugorna lever någonstans, det kan vara en gräsmatta under eller runt huset. Sedan får man försöka bearbeta den gräsmattan så att inte rotbladlössen överlever, som flugorna lever av, säger Rystrand.

Se hela Sverigesvepet i spelaren.19 september, 2023
Se hela Sverigesvepet i spelaren.
Tilde de Paula Eby och Axel Pileby

Streama Efter fem på TV4 Play

Svenskt aktualitetsprogram där vi får möta intressanta gäster och blir uppdaterade kring dagens mest engagerande nyheter.