Söktrycket till Självmordslinjen är stort. Den ideella kristelefonens egen statistik visar att de tog emot 70 000 samtal förra året men också hade mer än en halvmiljon missade.
Därtill kommer alla de som väntat på att få någon att chatta med, ett antal som med deras nuvarande teknik inte går att räkna men som befaras vara stort då 70 procent av de som får hjälp söker den via nätet.
”Anna” har aldrig kommit fram
Till och från under flera år har ”Anna”, som vi kallar henne, brottats med tankar på att ta sitt liv och kommit så långt som att stå uppe på Älvsborgsbron. Flera gånger har hon plockat upp mobilen och ringt 90101 för att få stöd med samma resultat.
– Jag har aldrig kommit fram nånsin. När man väl har kommit till den punkten att man försöker få hjälp så kommer det som en käftsmäll att man kommer fram till en telefonsvarare, som bara ber en att ringa senare när man är inne i tankarna att det inte blir något senare, säger hon.
650 volontärer
Självmordslinjen drivs av den ideella organisationen Mind och hålls öppen dygnet runt året runt tack vare 650 volontärer utspridda över landet. Omkostnaderna täcks i dag huvudsakligen av donationer och pengar från stiftelser medan offentliga medel står för cirka 23 procent, något Mind själva nu vill se en ändring på.
Socialminister Jakob Forssmed (KD) har inga besked om högre anslag att ge i dag men säger till TV4 Nyheterna att arbetet för att förebygga självmord är väldigt viktigt för regeringen.
Fakta: Hit kan du vända dig om du mår dåligt
Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.
Här finns också hjälp:
Mind: chat.mind.se, mejlsvar@mind.se, telefon: 90 101.
Bris: Ring, mejla eller chatta. Telefon: 116 111.
Jourhavande präst: Telefon: 112.
Jourhavande medmänniska: Telefon: 08-702 16 80
Barn och ungdomspsykiatrin: Hitta närmaste mottagning på bup.se.
Källa: mind.se
Se intervju med Självmordslinjen, ”Anna” och socialministern i spelaren ovan.