”Börja rapportera om varje kvinnomord från i dag!”

Hon vill se spanska modellen i Sverige ”Går att sätta stopp för mäns våld mot kvinnor”

Mönstret för män som utsätter sin partner för våld ser ofta likadant ut. Det som skiljer de här relationerna från vanliga relationer är att de är väldigt intensiva, allt går väldigt fort och man avskärmar sig från omvärlden. Det säger Jessica MacDowall som gjort en dokumentärserie om fyra kvinnor som utsatts för våld i nära relationer.

”Lyft bort förövaren från kvinnorna”

Susanna Udvardi från kvinnojouren Freezonen arbetar med att möta upp kvinnor i en stödbuss utanför till exempel en mataffär, de här kvinnorna är extremt kontrollerade av sina män.
- Det är inte ovanligt att tjejerna får 30 sms under den halvtimme vi sitter och pratar i bussen.

Hör mer i spelaren ovan om den spanska modellen som ska hjälpa kvinnorna

Sveriges elevkårer om miljarden: ” Det handlar om elever som inte har en dräglig arbetsmiljö”

En miljard extra ska i år gå till skolväsendet för att öka förutsättningarna för barn och unga att få den utbildning de har rätt till även under pandemin. I februari betalades den första av två utbetalningar till kommunerna. och enligt en undersökning som Sveriges elevkårer gjort, där drygt hälften av landets kommuner svarat, så uppger 49 procent att dom inte avstätter något till gymnasieskolan, eller att dom inte tagit beslut om det än. Josefine Fälth, ordförande för Sveriges elevkårer, är kritisk till hur miljarden har använts.

Trumpeten som stoppade dödandet: ”Sveriges mest betydelsefulla instrument"

14 maj är det 90 år sen skotten i Ådalen inträffade. Militär sköt mot demonstrationståg och fem personer dödades. Tore Alespong fick stopp på dödandet genom att blåsa eldupphör i sin trumpet. Nu blåser Sundsvallsbandet Gibrish nytt liv i hans instrument och har skrivit en låt om Tore Alespong och skotten i Ådalen. Hör sångaren Christer Suneson och trummisen Erik Barthold berätta om hur de fick tag i trumpeten och hur de hyllar Tore Alespongs insats.

Självstående mamman: "Barnlängtan var starkare än relationslängtan"

Fem år har gått sedan ensamstående kvinnor i Sverige fick rätt till assisterad befruktning via regionerna. En av hundratals kvinnor som valt den vägen är Linda Johansson, som i dag är mamma till två små barn. Nu ska hon donera sina ägg för att hjälpa fler som vill skaffa barn genom assisterad befruktning. Hör Linda och Camilla Stenfeldt, fertilitetsläkare och verksamhetschef på Livio.

Sanna Nielsen – "Tänker På Dig"

Vår musikgäst denna morgon är Sanna Nielsen, en av våra mest folkkära artister som i år faktiskt firar 25 år på scen!
"Tänker på dig" heter hennes nya singel som kom den 14 maj, och som hon skrivit tillsammans med Linnea Henriksson och Alex Shield.