Extern länk
Början på sidans innehåll

Partiernas hemliga pengar

Partiernas hemliga pengar

I Kalla fakta-granskningen Partiernas hemliga pengar publiceras dolda inspelningar med toppolitiker som fuskar med en korruptionslag. Kalla fakta avslöjar: Partiernas hemliga pengar

Här föreslår S bulvan för att dölja hemliga pengar

I dolda inspelningar avslöjas partiernas förslag på hur man rundar lagen

Uppdaterad: Publicerad:

Totalt är det fem partier som tillsammans föreslagit åtta olika metoder för att kringgå den nya lagen om anonyma bidrag som kom till för att förhindra korruption.

Ett av förslagen är att använda någon i givarens närhet som bulvan, eftersom partiet då kan redovisa den personens namn i stället för givarens, som därmed kan vara anonym. Bulvanupplägget föreslås bland annat av Socialdemokraterna.

– Om du skulle kunna gå via en annan person, det är ju det jag tänker mig, som skulle kunna vara någon bulvan, säger Socialdemokraternas ekonomichef Magdalena Agrell i en dold inspelning med en affärsman, som på uppdrag för Kalla fakta uppger att han vill ge gåvan anonymt.

Efter Kalla faktas avslöjande är Magdalena Agrell inte längre i tjänst och hennes namn har plockats bort från Socialdemokraternas hemsida. Socialdemokraterna vill inte kommentera om Magdalena Agrell har stängts av.

Så svarar S och SSU efter Kalla faktas granskning 18 augusti, 2022
Så svarar S och SSU efter Kalla faktas granskning

SSU föreslår en stiftelse

Affärsmannen träffar också SSU:s förbundssekreterare Diyar Cicek och kommunikationschefen Youbert Aziz på ett lunchmöte. Där presenteras ytterligare en metod för att kunna ta emot den anonyma gåvan.
– Man kan starta en stiftelse, eller så kanske den här stiftelsen skänker pengar. Och om då stiftelsen inte heter ditt namn, då kommer det bara stå att den här stiftelsen har gett pengar, säger Youbert Aziz under samtalet.

Se de dolda inspelningarna med S och SSU i klippet ovan

Åtta metoder som föreslås för att runda lagen

LOTTERI
Socialdemokraterna har sedan länge, och Moderaterna har nyligen startat, lotterier där det är möjligt att stödja partierna anonymt. När vår givare kontaktar M för att skänka en halv miljon tipsar de om att flera personer köper ett stort antal lotter på autogiro varje månad som ett sätt att stödja partiet.

BULVAN
Pengarna ges via en annan person som får stå med sitt namn i redovisningen, i stället för den person som pengarna egentligen kommer ifrån. Det här bulvanupplägget föreslår Liberalerna, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna till vår givare.

STIFTELSE
Pengarna ges genom att givaren själv eller med hjälp av andra startar en stiftelse för att dölja pengarnas ursprung. Tanken är då att partiet enbart behöver redovisa stiftelsens namn, och inte privatpersonen som pengarna kommer från. Både Socialdemokraterna och Kristdemokraterna föreslår metoden.

FAMILJEMETODEN
En annan typ av bulvanupplägg där pengarna sprids ut på ett större antal givare för att inte nå upp till gränsen på ett halvt prisbasbelopp så att namnen behöver redovisas till Kammarkollegiet. Den här familjemetoden föreslås av Moderaterna.

INDIREKT STÖD
Förslaget, som kommer från Liberalerna, handlar om att ge pengar till ett projekt som inte är direkt kopplat till ett parti och därför inte behöver redovisas, men som föreslås av partiansvariga för att det gynnar partiet.

MELLANHAND
Även denna metod föreslås av Liberalerna och går ut på att partiet ordnar med en person som står partiet nära för att ta emot och kanalisera pengarna samt hur de används.

KANDIDATUPPLÄGG
Kristdemokraterna föreslår även ett upplägg där bidraget på en halv miljon sprids ut på flera olika kandidater, på en nivå som ligger precis under det halva prisbasbeloppet. Tanken är att ett bidrag till partiledarens valkampanj, partiet, ungdomsförbundet och andra toppkandidater som partiet redan profilerar bara behöver redovisas som ett bidrag per kandidat eller organisation, som därmed aldrig når över nivån på ett halvt prisbasbelopp. Bankkonton och upplägg koordineras via partiledningen.

UTSPRIDNINGSMETODEN
Den här metoden föreslås också av Kristdemokraterna och går ut på att en liten summa under 0,005 prisbasbelopp (gränsen för tillåtna anonyma bidrag) ges varje bankdag under en längre period. Per mandatperiod går det på det här sättet att donera över 200 000 kronor per person.

Emil Hellerud / Emilia Berggren Sörlin

Relaterat
Kalla Fakta avslöjar: Fem av åtta partier försökte kringgå lagen

Kalla Fakta avslöjar: Fem av åtta partier försökte kringgå lagen

L ljuger efter granskning: "Dialogen avslutades"

L ljuger efter granskning: "Dialogen avslutades"