Extern länk
Början på sidans innehåll

Kalla fakta

Kalla fakta

Kalla fakta-redaktionen granskar och avslöjar politiker, makthavare och samhällsfenomen. Programmen lyfter fram människor och känslor och visar hur dagens svenskar påverkas av de beslut som fattas i maktens korridorer.Kalla fakta-redaktionen granskar och avslöjar politiker, makthavare...

Detta är ”Wagnerfilen”

Experten: ”Det är något som kommer jaga mig för evigt”

Uppdaterad: Publicerad:

Kalla fakta har fått tillgång till ett material som kartlägger 8 000 personer kopplade till Wagnergruppen.

Det ger bland annat insikter om hur den privata armén organiserar sig.

– Det är något som kommer att jaga mig för evigt, säger den seniora underrättelseanalytikern Joseph Jones som arbetat med materialet.

Företaget Paliscope har under ett års tid arbetat med att kartlägga personer kopplade till den brutala Wagnergruppen.

– Just nu är det omkring 8 000 namn, säger Paliscopes Joseph Jones.

Ledtrådar på internet

Från början var det 4 000 namn som pekats ut kopplade till Wagner av den ukrainska organisationen Myrotverets.

Joseph Jones har sedan identifierat soldaters gemensamma vänner på sociala medier. Om någon varit vän med med tre eller flera utpekade Wagnersoldater har han tittat närmare på profilen för att leta ledtrådar.

I ytterligare 4 000 fall har han då identifierat personer kopplade till Wagner eller gruppens miliser. Medaljer är ett exempel på en detalj som kan identifiera en Wagnersoldat.

– Jag vet att det är Wagners medaljer för de har ett distinkt svart kors. Det finns bara på gruppens egna medaljer, säger Joseph Jones.

Kartläggningen visar bland annat hur Wagnergruppen består av fyra militära enheter, diverse logistikstöd och en avdelning för forskning och utveckling. Nätverket inkluderar även miliser och proxygrupper kopplade till kriget i Ukraina.

”Kommer jaga mig för evigt”

De 8 000 namnen ger inblick i vilka människorna i Wagnergruppen är, och hur de är organiserade. Wagnerfilen innehåller också en stor mängd bilder, filmer och adresser.

Det är en del av den underättelseanalys som Joseph Jones gör för företaget Paliscope och som de har bestämt sig för att dela med Kalla fakta.

– Om det var något som triggade mig att försöka hjälpa till på det sätt jag kan så var det när jag såg en video på en Ukrainsk soldat som blev kastrerad. Det är något som kommer att jaga mig för evigt, säger Joseph Jones.

Kalla fakta kommer löpande att publicera material från Wagnerfilen. Du kan se alla delar som publicerats hittills HÄR.