Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheter

Oroväckande upptäckten: Dödliga viruset har ökat explosionsartat

”Den här sjukdomen går så snabbt, på någon dag har man en jättehög dödlighet”

Uppdaterad: Publicerad:

Rädslan för fågelinfluensan växer nu hos svenska äggproducenter. I vinter har SVA, Sveriges veterinärmedicinska anstalt konstaterat tre gånger så många smittade fåglar ute i naturen än tidigare år och för att inte få in det dödliga viruset bland tambesättningarna uppmanar nu Jordbruksverket till extra försiktighet

– Jag är helt klart orolig. Alla som har tamfåglar fortsätt med smittskyddsåtgärder och skydda era fåglar mot direkt och indirekt kontakt med vilda fåglar. Det är avgörande nu för att inte få in smittan i sin besättning, säger Katharina Gielen smittskyddschef på Jordbruksverket till TV4 Nyheterna.

Sedan november har Statens veterinärmedicinska anstalt konstaterat 33 fall av fågelinfluensa på olika håll i södra Sverige. Det är tre gånger fler än samma period förra vintern, som då följdes av de värsta utbrotten av sjukdomen hittills i landet med över två miljoner avlivade tamfåglar.

– Den här sjukdomen går så snabbt. På någon dag har man en jättehög dödlighet i sin besättning som sedan slås ut helt med omfattande saneringsarbeten och stora kostnader som följd. Så det vill vi inte vara med om, säger Thomas Orrenius äggproducent i Ödeshög, som infört stora smittskyddsåtgärder på sin gård med bland annat sko- och klädbyten.

Se mer om oron för den fruktade influensan i spelaren ovan

Relaterat