Extern länk
Början på sidans innehåll

Polischefsskandalen

Strömmer om kritiken: ”Är väldigt viktigt att det prövas”

Försvarar utredningen om Löfving • Fortsatt förtroende för Thornberg

Uppdaterad: Publicerad:

Det råder kris inom den högsta polisledningen om hur man hanterat utredningen kring den tidigare regionpolischefen Mats Löfving.

Polisledningen har blivit anmäld för arbetsmiljöbrott och kommer nu att granskas av Arbetsmiljöverket. Utredningen som skulle öka förtroendet för polisen kan därmed istället ha bidragit till att minska det.

Kritiken har med andra ord varit hård, dels mot rikspolischefen Anders Thornberg, dels mot justitieminister Gunnar Strömmer (M), som på tisdagskvällen ställdes till svars av TV4 Nyheternas Ann Tiberg.

”Prövning av flera frågor”

– Jag tycker jag att det är väldigt viktigt att det här prövas på det sätt som det är tänkt. När det har skett ett dödsfall, då ska en myndighet själva anmäla det. Så är det i det här fallet och då blir det också en prövning av flera av de frågor som rests, säger Gunnar Strömmer.

Justitieministern säger att han tycker det är bekymmersamt att frågan tar fokus från polisens kärnuppdrag; att bekämpa brott.

– Jag tror att de flesta tycker att det här läget är bekymmersamt. Frågan är hur man hanterar det, jag tror det är viktigt att kunna svara på frågor, att berättigade frågor också får en formell prövning som nu av Arbetsmiljöverket.

Förtroende för Thornberg

Trots massiv kritik har Strömmer fortsatt förtroende för rikspolischefen Anders Thornberg.

– Mitt svar är alltid det samma. När det gäller myndighetschefer så antingen har man förtroende eller så har man inte det. Det förtroende som gäller tills man meddelar något annat, säger justitieministern.

Fakta: Utredarens slutsatser

Polischefen Mats Löfving var inte jävig när han tillsatte Linda Staaf som underrättelsechef på Nationella operativa avdelningen (Noa).

I fyra beslut som Löfving tog bedömer utredaren Runar Viksten att han var jävig: När Linda Staaf tilldelades ett tjänstevapen.

När Löfving gav henne en lönehöjning. När han godkände hennes bisyssla som författare. När Linda Staafs chefsförordnande förlängdes av Löfving.

Samtliga beslut anser Viksten vara rätt i sak, men att de inte borde ha fattats av Löfving, på grund av jäv. 

Löfving och Staaf hade en relation från 2015 och fram till 2021, enligt Vikstens utredning.

Källa: Polismyndighetens rapport/TT

Se hela intervjun med Gunnar Strömmer i spelaren ovan.

Relaterat
Efter Löfvings död – ex-polis anmäler arbetsgivaren

Efter Löfvings död – ex-polis anmäler arbetsgivaren

Familjens beslut: Ska driva ärendet vidare juridiskt

Familjens beslut: Ska driva ärendet vidare juridiskt