”Tror på minskad smitta i sommar”

Professor Jan Albert om coronaläget i Sverige ”Vaccinationstakten är så bra som den kan vara”

Smittspridningen är fortfarande hög och antalet patienter som intensivvårdas för covid-19 ökar. Men det verkar som att vi kan ha nått en platå i antalet fall som smittas, säger Jan Albert, professor i smittskydd och virologi.

En effekt av att fler vaccineras

- Vi har en kritisk tid framför oss, säger Jan Albert men är försiktigt optimistisk inför sommaren och hösten och tror att vi kan se en avmattning redan inom några månader. Vilket i sin tur ger utrymme för att i lugn och ro vaccinera befolkningen.

Jan Albert talar även om hösten, vaccin som är på gång och Janssen-vaccinet, se inslaget i spelaren ovan.

Mount Everest-rekordet är slaget - 25 gånger på toppen

Kami Rita Sherpa har uppfyllt sin livslånga dröm och i samma smäll slagit världsrekord i antalet bestigningar på Mount Everest topp. Äventyraren Oskar Kihlborg som besteg berget år 1990 berättar hur svår resan är.

Oroligheterna i Jerusalem: ”Ett enormt övervåld av israelisk polis”

TV4Nyheternas utrikeskommentator Elisabet Frerot Södergren leder oss genom den gångna veckans utrikesnyheter som handlar om fortsatta våldsamheter i Jerusalem, om det lågintensiva krig som pågår i Ukraina och vad som kommer hända med Myanmars civila ledare Aung San Suu Kyi som ställs inför domstol.

Självständighetsfrågan på tapeten i Skottland

Förra veckan hölls val till det skotska parlamentet. När rösterna räknades färdigt på lördagskvällen stod det klart att nationalistpartiet SNP saknade ett mandat för egen majoritet i parlamentet. Men tillsammans med De gröna har SNP och ledaren Nicola Sturgeon en majoritet för en ny folkomrösting om självständighet från Storbritannien. Utrikesreporter Tomas Kvarnkullen är med oss direkt från London.

Expo: Nazistiska NMR tappar mark: "Svårt att behålla medlemmar efter misslyckandet"

Under stora delar av 2010-talet har rasistiska organisationer ökat sin aktivitet i Sverige. Men förra året minskade aktiviteten för andra året i rad, och pandemin är bara delvis förklaringen till det. Det här enligt en ny rapport från stiftelsen Expo. Jonathan Leman, som är redaktör för rapporten förklarar utvecklingen i den rasideologiska miljön.

Upphittad "hundvalp"kan ha varit vargunge

En grupp ungdomar var på utflykt i skogen när de hittade vad de trodde var en övergiven hundvalp. De tog den med sig -- men sen väcktes misstanken att det kunde vara en vargunge. Gunnar Glöersen, jaktvårdskonsulent på Svenska jägareförbundet berättar mer.

Ett steg närmare att resa fritt - vaccinpassen testas idag

Sverige är med i den första gruppen av länder som med början 10:e maj ska testa systemet för EU:s gröna intyg som ska underlätta för resor inom EU. AnnaMieke Ålenius, enhetschef på E-hälsomyndigheten och EU-minister Hans Dahlgren (S) ger sin bild av läget.