Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Senaste nytt

FN fördömer dödligt våld i Senegal

Svenskar gripna för våldtäkt i Marbella

Bil körde in i räcke och voltade

Senaste dygnet

Nya rutiner för coronatestning i skolorna – men inte för alla

Smittspridningen stor bland unga • Det här gäller för din region

Uppdaterad: Publicerad:

Trots att smittspridningen av covid 19 just nu är störst bland unga i Sverige är det stora skillnader mellan regionernas rutiner för testning och smittspårning i skolan. Det visar en kartläggning som TV4Nyheterna har gjort.

Redan har flera lokala utbrott tvingat elever att återgå till distansundervisning och nu vill många regioner förenkla provtagningen för de unga.

– Det är klokt att göra det nu, nu förväntar vi oss att alla vuxna i skolvärlden snart är dubbelvaccinerade och då är det ju barnen kvar och vi har anledning att tro att barn kan ta med sig infektioner hem till familjer där det kan finnas andra ovaccinerade individer, säger Eva Lindhusen Lindhé, smittskyddsläkare, region Västra Götaland.

Blekinge testar ej

Enligt folkhälsomyndigheten är smittspridningen just nu störst bland skolungdomar, och när TV4Nyheterna frågar regionernas smittskyddsenheter uppger en stor majoritet av de 18 av 21 som svarat att de redan har lokala skolutbrott, trots att terminen bara börjat.

Men på frågan om de utökat sina rutiner för testning och smittspårning i skolan svarar flera regioner nej. Bland annat Blekinge.

– Vi har inte möjlighet som i Västra Götaland eller Halland att hämta testkitt på skolorna, det är en fråga vi har uppe för diskussion men det är inte löst än, säger Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare, region Blekinge.

Olika rutiner och lokala utbrott – se vad som gäller för regionerna i spelaren ovan.

Relaterat
Norska 12-15-åringar erbjuds covidvaccin

Norska 12-15-åringar erbjuds covidvaccin

Här ska man vaccinerar alla mellan två och 18 år

Här ska man vaccinerar alla mellan två och 18 år