Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Ica ratar Gevalias kaffe – för dyrt

Ica: "Vi har dubbelt samhällsansvar"

Uppdaterad: Publicerad:

På många Ica-butiker ekar Gevalias hyllor tomma. Anledningen är att kaffejätten valt att höja sina priser till den gräns att Ica inte längre köper in flera sorter från Gevalia.
– I detta läge har Ica ett dubbelt samhällsansvar. Det innebär att vi ska säkerställa att svenska matproducenter får skäligt betalt, samtidigt som det är viktigt att värna om bästa möjliga pris till våra konsumenter, skriver Rickard Gustafsson, chef för kolonial på Ica Sverige, i ett mail.

I slutet av mars meddelade Ica att man skulle sänka priset på över 300 varor med mellan 5 och 25 procent. Men Gevalia har gått mot strömmen och istället höjt priset på sina produkter, något som Arbetarbladet var först att rapportera om. Det har lett till att Ica valt bort stora delar av Gevalias sortiment.

Det var lycka på stan i vintras – när det kom besked att kaffepriser sänks2 februari, 2023
Det var lycka på stan i vintras – när det kom besked att kaffepriser sänks

– Gällande Gevalia så är det korrekt att vi just nu valt att ha ett mindre sortiment av Gevalia artiklar i Ica:s centrala sortiment på grund av att Gevalias artiklar ökat väldigt mycket i pris.

Får fortfarande beställas

Ica sätter stopp för leveranserna från centralt håll, men det är fortfarande fritt för enskilda Ica-handlare att beställa in de bortplockade Gevalia-sorterna.

– Ica:s handlare bestämmer själva över sitt sortiment och pris. Enskilda Ica-butiker kan köpa in produkter direkt från Gevalia och därför kan sortimentet variera från butik till butik. 

Hur mycket kaffeföretagets produkter ökat i pris är oklart men till Arbetarbladet uppger en Ica-handlare att Gevalia valt att höja priserna med omkring 18 kronor. Företaget skriver i ett mejl att de behöver höja priserna för att täcka ökade kostnader. Bland annat så pekar Gevalia på ökade produktionskostnader och råvarukostnaden för kaffe.

– Därför kommer vårt pris till dagligvaruhandeln inte alltid återspegla samma volatilitet som råvarupriset på kaffe, skriver Alexandra Iskandar, kommunikationsansvarig vid Jacobs Douwe Egberts som äger Gevalia.

Vidare konstaterar hon att Ica-butikerna utgör en dominerande del av den svenska dagligvaruhandeln men hon kan inte svara på varför andra kaffeföretag kan sänka priserna.

– Vid frågor gällande andra kaffeleverantörer, vill vi hänvisa dig till dem.

Relaterat
Oväntade hälsoeffekten: Därför ska du alltid ha mjölk i kaffet

Oväntade hälsoeffekten: Därför ska du alltid ha mjölk i kaffet

Anders drack sex liter (!) kaffe på en dag: ”Ofantliga mängder”

Anders drack sex liter (!) kaffe på en dag: ”Ofantliga mängder”