Extern länk
Början på sidans innehåll

Protesterna i Iran

Protesterna i Iran

Här samlar vi allt material om protesterna som följer 22-åriga Masha Aminis död i Iran.Här samlar vi allt material om protesterna som följer 22-åriga Mash...

”Hör om hur människor torteras och dör – varje dag”

Människorättsaktivisten om situationen i kurdiska delarna av Iran • TV4 Nyheterna vid gränsen

Uppdaterad: Publicerad:

På söndag har det gått en månad sedan Mahsa Jina Amini dog efter att ha gripits av moralpolisen i Iran – vilket blev startskottet för de omfattande protesterna i landet. Skolflickor demonstrerar, kvinnor bränner slöjor och ropar slagord mot regimen, samtidigt som de iranska säkerhetsstyrkorna svarar med våld.

TV4 mellanösternkorrespondent Terese Cristiansson är på plats i irakiska Kurdistan vid gränsen till Iran, där hon har träffat den iranska människorättsaktivisten Farzana. Hon berättar om vad som pågår i de kurdiska delarna av Iran.

– Vi hör varje dag om hur de kurdiska delarna är förstörda. Läget är väldigt instabilt där. Varje dag hör jag om hur människor dör och torteras – gripna och skadade, säger hon.

23-åriga Hananeh Kia sköts ihjäl av iranska säkerhetsstyrkor

Enligt den Oslobaserade människorättsorganisationen Iran Human rights har runt 200 personer dött, och många av de är unga kvinnor som kämpat för sina rättigheter.

16-åriga Sarina Esmailzadeh dödades 23 september under protester i Alborz-provinsen i norra Iran. Officiella källor uppger att det rörde sig om ett självmord, men vittnen till händelsen som Iran human rights pratat med säger att hon slogs ihjäl av säkerhetsstyrkor.

23-åriga Hananeh Kia sköts ihjäl av iranska säkerhetsstyrkor i Nouskhar. Enligt familjen när hon var på väg till ett läkarbesök, uppger Amnesty international.

Se Terese Cristiansson rapportera direkt från gränsen i klippet ovan.

Relaterat
Bahar Pars om aktionen för Iran: ”Jag har kommit ut därifrån – måste göra något”

Bahar Pars om aktionen för Iran: ”Jag har kommit ut därifrån – måste göra något”

Våldet mot Irans kurder ökar: ”Det ser ut som en spökstad”

Våldet mot Irans kurder ökar: ”Det ser ut som en spökstad”