Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyhetsmorgon

Nyhetsmorgon

Direktsänt morgonprogram. Nyheter varvas med fördjupande diskussioner, bevakning av de senaste trenderna, personliga intervjuer, kultur och sport.Direktsänt morgonprogram. Nyheter, diskussioner & intervjuer.

Polischefen om våldets tre ansikten – det är ”absolut farligast”

Efter senaste våldsvågen: Fortfarande gränser kvar • ”Jobbar stenhårt”

Uppdaterad: Publicerad:

Det gängrelaterade våldet i Sverige eskalerar. På elva dagar har sju personer skjutits ihjäl vilket påverkar både allmänhet och polis. Men än så länge finns det fortfarande gränser kvar, menar Jale Poljarevus, regional underrättelsechef i polisregion Mitt.

Våldet vi ser nu går inte att jämföra med tidigare. Det säger Jale Poljarevus, som under sina 33 år inom Polismyndigheten aldrig sett en liknande våldspiral. Den stora skillnaden i dag jämfört med tidigare är att unga och anhöriga blandas in i gängens konflikter.

Under 90-talets våldsvåg sköt gängen mot varandra. Då tog gängen in professionella för enstaka uppdrag innan de togs tillbaka igen, förklarar Poljarevus.

Värstascenariot: Strider på gator och torg

Poljarevus menar att dagens våld är svårare att förstå sig på och hantera och att det finns många utmaningar. Gängen använder sig av tystadskultur och tar till olika taktiker för att försvåra polisens arbete. Ett exempel är att de misstänkta anpassar sin historia efter det som står i förundersökningen när de framträder i rätten.

Trots den pågående våldsspiralen finns det gränser kvar att passerna, säger Poljarevus. Ett värstascenario enligt Poljarevus är om regelrätta strider uppstår mellan gängen på gator och torg som i Florida på 80-talet.

– Vi jobbar stenhårt offensivt med med att plocka bort vapen och genomför kontroller av personer och fordon.

Här är våldets tre olika ansikten

Inom polisen talar man nu om att våldet har tre olika ansikten, där det första är det kalla affärsmässiga våldet. Om en marknad av någon anledning ligger öppen är det lätt för andra gäng att komma in och ta marknadsandelar. Detta kan ske genom skjutningar och Poljarevus menar att detta inte ses som personligt.

Det andra är statusvåldet. Det uppstår när en ny aktör försöker bygga upp bilden av sig själv som en stark individ som är otroligt farlig för alla. Då skjuter och dödar personen för att få status. På polisen menar man att man ser man småkillar som frågar "Har du jabbat (dödat) någon?" Svarar du nej så går dem, då är du ointressant. Svarar du ja är du en slags superstjärna.

Det tredje ansiktet, känslorelaterat våld, är enligt Poljarevus det absolut farligaste. Det kan handla om hämnd om utlösas genom att ha blivit kränkt, blivit uthängd i ett filmklipp eller om man blivit förnedrad i låttexter. På polisen säger man att det känslodrivna våldet är det svåraste att kontrollera eftersom att status och affärer går att förutspå medan känslor inte gör det.

Polisen om det eskalerande våldet: ”Vi kommer aldrig ge upp”18 september, 2023
Polisen om det eskalerande våldet: ”Vi kommer aldrig ge upp”
Jenny & Steffo

Streama Nyhetsmorgon på TV4 Play

Nyheter varvas med fördjupande diskussioner, bevakning av de senaste trenderna, personliga intervjuer, kultur och sport.

Relaterat
Regeringen kallar till krismöte om gängen: “Vi ska mobilisera“

Regeringen kallar till krismöte om gängen: “Vi ska mobilisera“