Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheter

Skarpa varningen: ”Vi kan inte stå utanför en konflikt i Östersjön”

Höjt säkerhetsläge i Sverige • Försvarsmakten: ”Faran är inte över”

Uppdaterad: Publicerad:

Försvarsmakten säger till TV4 Nyheterna att även om de ryska landstigningsfartygen har lämnat Östersjön är faran inte över.

Försvarets insatschef Michael Claesson är oroad över det spända läget.

– Man ska lyfta blicken och titta på det stora säkerhetsläget och se det som det mest bekymrande. Där befinner vi oss mitt i händelsernas centrum, säger Michael Claesson.

Även om insatschefen inte tycker att risken för direkt våld mot Sverige ska överdrivas så är säkerhetsläget i Europa, och där med Sverige fortfarande allvarligt.

– Den som behärskar Gotland kan mycket lätt placera ut vapensystem och därmed skapa en helt annan förutsättning för många utav länderna i området, fortsätter han.

Skärningspunkt mellan stormakter

Ryska trupper på Gotland skulle innebära att de effektivt kan skära av underhålls- och förstärkningslinjer till de baltiska staterna, samtidigt som Nato vill kunna förstärka sina medlemsländer Estland, Lettland och Litauen.

– Den här situationen har demonstrerat väldigt tydligt för svensk allmänhet att det finns en skärningspunkt mellan stormakter och vi kan inte stå utanför en konflikt i Östersjön, säger Pär Gustafsson, säkerhetspolitisk analytiker FOI.

Se mer om det höjda säkerhetsläget i spelaren ovan.

Relaterat