Extern länk
Början på sidans innehåll

Bränslepriset

Bränslepriset

Här samlar vi nyheter som berör priset på bensin och dieselHär samlar vi nyheter som berör priset på bensin och diesel

Rasar mot veckans chockhöjning på bränsle: ”De med miljöbilar får betala”

15 procentig ökning på biogas sedan förra veckan – nu dyrare än bensin • Kritik mot regeringen

Uppdaterad: Publicerad:

En dom i EU-tribunalen slår hårt mot dem som tankar biogas eftersom den innebär att gasen inte längre får vara skattefri. Enligt en enkät som vi gjort har samtliga leverantörer höjt priset, på majoriteten av mackarna med över 15 procent. Oppositionen är kritisk till att regeringen inte gjort mer för att kompensera de som producerar biogasen.

På CircleK:s mack vid Frescati Stockholm är de som tankar biogas upprörda:
– Det känns inte alls bra. Det känns precis som att de som har de här miljöbilarna får betala, säger biogasbilisten Martin Jakobsson.

Alla utom en leverantör höjer kraftigt

En rundringning som TV4 Nyheterna gjort till de största biogasleverantörerna visar att alla utom en har höjt priset med över femton procent. Gaspriset är nu högre än bensinpriset.
– Vi kan inte klara det. Det är jättedyrt. Om det fortsätter så här måste vi istället köra på diesel- eller bensinbilar, säger taxichauffören Abdul Bare.

Att gasen inte längre får vara skattefri slår nu undan lönsamheten för många lantbrukare som stått i startgroparna för att börja producera ny biogas.
– Det är ju ingen nu som vågar investera i biogas, säger Rickard Nordin, som är Centerns talesperson för klimat- och energifrågor. Vi vet ju också att många av dem som har investerat som kommer att gå back eller till och med i konkurs när man får återbetalningskrav.

Kritik mot regeringen

Bakgrunden är ren EU byråkrati. En dom har slagit fast att Sveriges skattefrihet för biogas inte utretts på rätt sätt. En lång domstolsprocess måste nu göras om för att man ska vara säker på att skattefriheten inte strider mot EU:s stadsstödsregler.
– Vi tittar ju naturligtvis på om det finns några möjligheter att stötta branschen, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).


I spelaren ovan: Så slår nya reglerna mot bilisterna

Prishöjning för leverantörerna i TV4:s enkät

ST1: 4,4 kr/kg
OKQ8: 4,4 kr/kg
CircleK: 4,4 kr/kg
OG Clean Fuels: 4,4 kr/kg
Tekniska verken Linköping: 2,2 kr/kg

Relaterat
Regeringen om chockhöjningen på biogas: Tittar på stöd

Regeringen om chockhöjningen på biogas: Tittar på stöd