Mamman tog tvåårig son till IS – döms till tre års fängelse

Döms för grov egenmäktighet med barn

Barnets far fick höra att sonen skulle till Turkiet på semester tillsammans med sin mamma. Men i själva verket tog den 31-åriga kvinnan med tvååringen till terrororganisationen IS kalifat. Nu döms hon till tre års fängelse för grov egenmäktighet med barn.

"Det har varit mycket hänsynslöst av henne", skriver tingsrätten i domen, både gentemot sonen och pappan. Domstolen konstaterar att resan innebar stora risker.

Kvinnans försvar: ”Togs tillfånga”

Den åtalade kvinnan har nekat till brottet egenmäktighet med barn och hävdar i stället att hon hölls fånge på IS-mark där hon tvingades leva under strikt kontroll. Resan till Syrien har förklarats med att hon som nybliven muslim ville se om bilden av livet i det så kallade kalifatet stämde. Hennes avsikt var inte att stanna, hävdar hon.

Kommer att överklaga

"Domen kommer att överklagas, säger kvinnans advokat Lars Kruse till TT, efter att ha träffat sin klient i häktet.

Kvinnan är oerhört besviken över domen, men inte överraskad, berättar Lars Kruse. Han är i stora delar kritisk mot domen, som han tycker bortser från kvinnans psykiska status när hon reste till Syrien och att hon inte kunde arabiska.

I överklagandet kommer han också att peka på att hans klient in i det sista behöll sina pass och hade betalat för en återresa från Istanbul, vilket han menar bevisar att avsikten inte var att stanna i Syrien."

Se mer om varför rätten dömer kvinnan till fängelse i spelaren ovan.