Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Senaste nytt

Ukraina: 150 ton olja har läckt i floden

Efter Turkietbesöket – Stoltenberg träffar Billström

Påven på sjukhus igen – för hälsokontroll

Senaste dygnet

Tidigare förlamad man kan gå igen – tack vare banbrytande teknik

Gert-Jan: ”Jag känner mig som ett litet barn igen”

Uppdaterad: Publicerad:

För tolv år sedan blev Gert-Jan Oskam, 40, förlamad i en allvarlig cykelolycka.
Tack vare banbrytande forskning – och en trådlös ”digital brygga” – kan han nu gå igen.
– Inom fem till tio minuter kunde jag kontrollera mina höfter, berättar han.

2011 skadade den nederländske ingenjören Gert-Jan sin nacke så illa att han inte längre kunde röra på sina ben.

40-åringen har därefter deltagit i en forskningsstudie vid det schweiziska tekniska institutet EPFL, som visade att teknik för att stimulera ryggraden med elektriska impulser kunde hjälpa personer med ryggmärgsskador att gå igen.

I dag är han åter på fötter och kan gå med hjälp av kryckor, tack vare en så kallad ”digital brygga” mellan hans hjärna och nerverna nedanför hans skada.

– Inom fem till tio minuter kunde jag kontrollera mina höfter, som att hjärnimplantatet förstod vad jag gjorde med dem, säger han i en intervju släppt av EPFL.

Skickar kommando

När Gert-Jan nu funderar på att gå förmedlar elektroder fästa på hans hjärna meddelandet till elektroder på ryggmärgen, vilket stimulerar ryggraden.

– För att gå måste hjärnan skicka ett kommando till den region av ryggmärgen som ansvarar för kontrollen av rörelser. När det är en ryggmärgsskada avbryts denna kommunikation, säger professor Grégoire Courtine, neuroforskare vid EPFL.

– Vår idé var att återupprätta denna kommunikation med en digital brygga, en elektronisk kommunikation mellan hjärnan och den region av ryggmärgen som fortfarande är intakt och kan kontrollera benrörelsen, fortsätter forskaren.

”Känner mig som ett barn”

Signalen överförs trådlöst och avkodas av en dator som Gert-Jan bär i en ryggsäck, som sedan överför informationen till en ryggradspulsgenerator – och som gör att en tidigare paralyserad man nu kan gå.

Gert-Jan Oskams förhoppning är att samma teknik i framtiden kan hjälpa honom att också röra sina armar, som i dag är delvis förlamade.

– Jag känner mig som ett litet barn som lär mig gå igen, säger 40-åringen i intervju med BBC.

– Det har varit en lång resa, men nu kan jag stå upp och ta en öl med min vän. Det är ett nöje som många inte inser, fortsätter han.