Extern länk
Början på sidans innehåll

Spionbröderna Kia

Spionbröderna Kia

Allt om spionåtalet mot de två bröder som misstänks ha spionerat för Ryssland. Den äldre broder har jobbat för flera svenska myndigheter, som Försvarsmakten och Säkerhetspolisen.Allt om åtalet mot bröderna som misstänks ha spionerat för Ryssland.

Peymans brev till sin lillebror: ”La alla korten på bordet”

Spionbröderna tilläts kontakt trots hårda häktesrestriktioner

Uppdaterad: Publicerad:

Peyman Kia erkände och tilläts sedan skicka brev till sin bror Payam.

I brevet uppmanar han sin yngre broder att göra detsamma.

"Jag la så att säga alla korten på borden".

Livstids fängelse, det blev straffet för Peyman Kia, 42, när domen föll i Stockholms tingsrätt den 19 januari. Samtidigt dömdes hans yngre broder Payam Kia, 35, till 9 år och tio månader.

De har enligt domen båda gjort sig skyldiga till grovt spioneri. Storebror har varit drivande. Lillebror har fungerat som kurir och varit den som bland annat besökt den ryska ambassaden i Stockholm – för att lämna handlingar till den ryska underrättelsetjänsten.

Så snart domen föll i tingsrätten begärde Peyman Kia att nya förhör skulle hållas, eftersom de fanns information han ville dela med åklagarsidan. Det beskriver han själv i det handskrivna brevet till sin bror.

"Olika grader av helvete"

Vid det kompletterande förhöret gör den äldre av bröderna ett flertal erkännanden och medgivandet. Hemligstämplade handlingar har via honom och hans yngre bror hamnat i rysk ägo mot ersättning. Efter förhöret tillåts Peyman Kia, trots hårda häktesrestriktoner, att formulera sina tankar och känslor till sin yngre bror.

Brevet är daterat: 17 februari.

"En erfarenhet som du och jag nu tyvärr delar är att det inte finns något "bra" här inne. Bara olika grader av helvete. Du får det här brevet eftersom jag bett åklagaren om tillstånd att på något vis få förmedla en sak till dig."

"Skrivet utan några påtryckningar"

Han fortsätter genom att försäkra Payam om att det verkligen är hans som skrivit brevet och att han gjort så utan några påtryckningar.

"Allt som du läser är mina och är skrivet utan påtryckningar."..."Tidigare i veckan så hade jag ett kompletterande förhör. Detta skedde på mitt initiativ."..." I samband med förhör berättade jag precis hur det ligger till."

Sen förklarar han för Payam att han valt att erkänna att de tillsammans spionerat på Sverige åt Ryssland.

"Jag la så att säga alla korten på bordet. Det betyder att jag givetvis berättade om det jag har gjort. Jag berättade även om de delar du varit delaktig i."

Payams reaktion på erkännandet

Den 21 februari kallas Payam Kia till förhör. Han känner då inte till att hans äldre bror har valt att erkänna. Han placeras i en förhörsrum på Kronobergshäktet tillsammans med sin försvarare, Björn Sandin, och två förhörsledare från säkerhetspolisen.

"Förhörsledare 1: Då är det som så att åklagaren har släppt igenom ett brev till dig Payam, ifrån Peyman."

Payam tilldelas en delvis maskad kopia av sin Peymans brev. Enligt förhörsprotokollet var det sedan tyst i några minuter. Payam bröt tystnaden och frågade om varför vissa delar maskats varpå hans försvarare bad om att få pausa förhöret.

"Förhörsledare 1: Ja Payam, då har du löst det här brevet från din bror, har du några tankar kring det, är det någonting som du vill säga kring det?"

Payam: Mhm. Jag förstår helt enkelt inte vad som påstås, om jag ska vara ärlig, jag tror inte han mår bra, så jag har inget vidare att kommentera. Det är allt jag har att säga."

På måndag morgon inleds de förhandlingar där delar av tingsrättens dom ska testas i hovrätten.

Relaterat
Peyman Kia erkänner i förhör med Säpo: Jag gjorde det för pengar

Peyman Kia erkänner i förhör med Säpo: Jag gjorde det för pengar

Åklagaren om Kias erkännande: ”Det kommer få betydelse”

Åklagaren om Kias erkännande: ”Det kommer få betydelse”