Regimen i Peking har de senaste åren demonstrativt flyttat fram sina positioner i farvattnen utanför Kina, vilket lett till ansträngda relationer med flera av grannländerna.
I Sydkinesiska sjön har kinesiska militärbåtar i tio år blockerat filippinska fiskevatten, i trots mot ett domslut i Internationella domstolen i Haag.
53-årige Christopher de Vera styr fortfarande sin traditionella fiskebåt mot vattnen utanför revet. Men i stället för havsabborre i massor fiskar han enstaka gulfenade tonfiskar.
– Att jag inte får fiska där gör mig ledsen. Kan ni fatta att det bara är de som får fiska där trots att revet är vårt, säger han.
Han har blivit bortmotad flera gånger av de kinesiska patrullbåtar som sedan 2012 vaktar Scarboroughrevet.
Kinesiska räktrålare är de enda som tillåts nära Scarboroughrevet. De få filippinska fiskare som enstaka gånger, oftast nattetid, lyckats ta sig in till atollen hävdar att korallrevet är skadat och att det inte är mycket fisk kvar.
”Vi skulle inte ha en chans”
Såväl Kina som Taiwan gör anspråk på den filippinska atollen, liksom hela den viktiga Sydkinesiska sjön, en av världens viktigaste vattenvägar. Den Internationella domstolen i Haag har fastställt att atollen tillhör filippinsk ekonomisk zon, men trots det har de kinesiska fartygen vägrat lämna området.
Mariel Villamonte var en av de filippinska fiskare som jagades bort med vattenkanoner när Kina plötsligt tog kontroll över området för tio år sedan.
– Jag vill inte åka dit igen, det är svårt. Vår båt är av trä och deras fartyg av stål. Vi skulle inte ha en chans, säger han.