Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Var tredje kommun klarar inte nya lagkravet i hemtjänsten

Kravet skärps 1 juli • Karin, 88: ”Måste ha högre lön”

Uppdaterad: Publicerad:

Många svenska kommuner kommer inte kunna leva upp till det nya kravet om en fast omsorgskontakt i hemtjänsten. Det visar TV4 Nyheternas stora enkät.
Från och med första juli ska de som har hemtjänst garanteras en undersköterska som kontaktperson, något var tredje kommun inte kan lova.


– De måste ha högre lön och bättre arbetsschema, säger Karin Holmquist, 88 år.

Hon behöver efter en stroke hjälp flera gånger varje dag och uppskattar, med sambons hjälp, antalet olika hemtjänstpersonal som besöker henne under en vecka till ett 20-tal.

– Man vet aldrig vart man ska vända sig, säger hon. Och det är så mycket konstiga regler om allt möjligt, som man inte förstår.

Kravet på en fast omsorgskontakt i hemtjänsten infördes redan ifjol, men skärps den 1 juli på så sätt att det ska vara en fast anställd med yrkestiteln undersköterska. Men när TV4 Nyheterna frågar landets kommuner säger sig bara knappt två tredjedelar av de 171 svarande kunna infria lagen. Många är osäkra eller svarar som Göteborg: de behöver mer tid.

Svårrekryterad grupp

– En fast omsorgskontakt i hemtjänsten ska vara en undersköterska. Och det är en svårrekryterad grupp, säger Monika Bondesson, avdelningschef för hemtjänsten i Göteborgs stad.

– Här kan jag i dagsläget inte svara på hur lång tid det kommer att ta. För detta är ju en del av den utmaning vi har med välfärdsutmaningen - att vi blir fler äldre och mindre i arbetsför ålder.

Karin Holmquist tycker att villkoren för de anställda måste förbättras:

– De måste ha högre lön och bättre arbetsschema, säger hon. Det är tvunget. Det är inga ungdomar som jag känner som söker.

Relaterat
Äldreministerns om personalkrisen: ”Tänk utanför boxen”

Äldreministerns om personalkrisen: ”Tänk utanför boxen”