Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Senaste nytt

FN fördömer dödligt våld i Senegal

Svenskar gripna för våldtäkt i Marbella

Bil körde in i räcke och voltade

Senaste dygnet

Trafikexperten sågar polisens mopedjakt: ”Fullständigt sanslöst”

Starka reaktioner efter att mc-polis jagat 15-åring i villaområde

Uppdaterad: Publicerad:

En motorcykelpolis står åtalad misstänkt för tjänstefel efter att ha jagat en 15-årig pojke på moped i centrala Piteå.

TV4 Nyheterna kunde i onsdags publicera en film från mc-polisens hjälmkamera som visade den dramatiska färden som pågick i omkring tre minuter.

Nu rasar Jörgen Lundälv, trafikskadeforskare och docent i trafikmedicin vid Umeå universitet.

– Jag blir alldeles matt när jag ser den här filmen. Jag tappar ord, det här är fullständigt sanslöst och det är allvarligt. Att polisen fortsätter jaga barn på mopeder och att man inte har dragit lärdomar från tidigare tragiska händelser. Det är mycket, mycket anmärkningsvärt, säger han.

Jörgen Lundälv reagerar på vilka områden mc-polisen väljer att jaga mopedisten i.

– Det jag ser på den här sekvensen är riktigt obehagligt. För jakten pågår i trafikmiljöer och in på större parkeringsplatser, den går in i hem- och boendemiljö, på stigar och till och med på gräsmattor där människor bor. Det handlar inte längre om trafiksäkerhet utan det handlar om boendemiljö och det är riktigt, riktigt obehagligt att se på det här.

Förutom att polisen har regler kring att inte förfölja tvåhjuliga fordon, om det inte rör sig om allvarliga brottsmisstankar, på grund av deras “oskyddade och utsatta läge“ menar Lundälv att polisen ska vara extra restriktiv vid jakt på barn.

– När jag ser detta tänker jag på barnperspektivet faktiskt. Det bristande konsekvenstänket. Och från polisens sida verkar det inte finnas en plan på hur man stoppar ett flyende barn på en moped. Det kan ju egentligen sluta hur som helst, hälsoförluster och till och med dödliga skador.

– Jag tänker också på tredje man och allmänhet. Det finns ju ingen som kan vara beredd och hoppa undan, om du eller jag skulle gå på den här gång- och cykelbanan kan vi inte föreställa oss att det kommer en moped och motorcykelpolis körandes. Det finns inte med i kartbilden och det är det som oroar mig, att här kan också tredje person komma att drabbas av skador. Det här strider mot nollvisionen och vår gemensamma trafiksäkerhet.

“Adrenalinet ökar – vet inte vad de kan möta“

Trafikskadeforskaren säger att det handlar om ren tur att ingen person skadats.

– Vad som helst kan hända i en sån här jakt. Det är risker som uppstår både när mopedisten flyr iväg och när polisen jagar efter. När adrenalinet ökar vid båda de här förarna och man inte vet vad de kan möta. Det kan vara personer med funktionsnedsättningar, äldre personer och barn som inte observerar den här jakten och som inte heller har den minsta möjlighet att hoppa åt sidan eller förflytta sig. Så det är ett under att ingen skadats i en sån här händelse och det är riktigt, riktigt obehagligt.

Enligt chefsåklagare Nicklas Englund, som väckt åtal mot polismannen, var anledningen till mopedjakten att stoppa 15-åringen för en buskörning. Pojken dömdes senare för olovlig körning.

– Jag tänker att polisen i området måste ha kännedom om mopedgängen och ungdomar som kör mopeder och det måste man kunna ta i samtal i skolan och inte i såna här jakter. Det är bara en planlös jakt och man ska jobba förebyggande i skolan. Vi kan inte bygga och utveckla en nollvision på att hoppas att ingen skadas. Det måste bygga på medvetna handlingar och att polisen har insikt i vad man faktiskt håller på med. Återigen, det är ett under att ingen skadats i den här händelsen. För det är endast en mc-polis som kör på måfå, utifrån det jag ser, och det ser jag som sanslöst, säger Jörgen Lundälv.

Polismannen nekar till brott.

– Min uppfattning som försvarare är att min klient har gjort precis det som ankommer på honom som polis, att upprätthålla lag och ordning och framförallt se till andra människors och medborgares säkerhet. Och det är det han har gjort, och han har också agerat helt i enlighet med de riktlinjer som han har haft att tillgå och som han har lärt sig under sin utbildning, säger advokat Magnus Söderlind.

Rättegången mot polisen kommer att hållas i april.

Relaterat
Här jagar polisen 15-årig mopedist – mitt i villaområde

Här jagar polisen 15-årig mopedist – mitt i villaområde

Försvarsadvokaten: “Vi är förvånade över att man valt att väcka åtal”

Försvarsadvokaten: “Vi är förvånade över att man valt att väcka åtal”