Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyhetsmorgon

Nyhetsmorgon

Direktsänt morgonprogram. Nyheter varvas med fördjupande diskussioner, bevakning av de senaste trenderna, personliga intervjuer, kultur och sport.Direktsänt morgonprogram. Nyheter, diskussioner & intervjuer.

Polisens svar på kritik efter nedlagda projektet: ”Ingen förändring”

Avslutar hyllat pilotprojekt mot kvinnovåld

Uppdaterad: Publicerad:

Polisen avslutar ett framgångsrikt projekt kring mäns våld mot kvinnor.
Ett beslut som har väckt stark kritik från flera håll.
Nu svarar polisen på kritiken.
– Det är ingen förändring, ett projekt är avslutat. Nu vill vi utveckla det in i ordinarie verksamhet, säger Annika Laestadius, lokalpolisområdeschef på Södermalm i Stockholm.

Det var i måndags som Aftonbladet var först med att rapportera om att projektet avslutas.

Projektet ”I gemensam organisation mot relationsvåld”, IGOR, är ett samarbete mellan polis och socialtjänsten på Södermalm i Stockholm och har tidigare beskrivits som framgångsrikt. Gruppen har lyckats hjälpa flera våldsutsatta kvinnor att lämna destruktiva relationer.

Beslutet att lägga ner har fått stark kritik från flera håll. Bland annat från Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Roks.

– Vi är otroligt förvånade att man inte fortsätter att utveckla detta projekt. Det har gjort skillnad att kvinnor har känt att de har fått ett stöd som passar dem. Stegen ifrån en våldsam relation är otroligt komplexa, så att en sådan verksamhet med specialkompetens är extremt värdefull, Jenny Westerstrand, ordförande för Roks.

”Är katastrof”

Även på politisk nivå har beslutet väckt känslor.

– Jag tycker faktiskt att det är en katastrof, sade Centerpartiets jämställdhetspolitiska talesperson Helena Vilhelmsson (C) till TV4 då.

Kritik från poliser

Nu ger polisen sin bild på situationen. Annika Laestadius, lokalpolisområdeschef på Södermalm i Stockholm håller inte med om att det framgångsrika projektet läggs på is.

– Ingenting läggs ner. Vi är aldrig klara med någon form av arbete. Vi ska alltid utvecklas. Det här projektet är just ett projekt och de har alltid en tidsplan. Tidsplanen var att en utvärdering skulle ske under våren och sedan skulle vi implementera verksamheten.

Hon fortsätter:

– Det handlar om att få in det i ordinarie organisation. Vi bygger vår verksamhet på funktioner och inte på personer. Ju mer kunskap vi skapar i funktionerna desto större engagemang i personerna.

Även från egna leden har det riktats kritik. Polisprofilen Viktor Adolphson skrev på X att ”Detta är sjupt olyckligt. Sådana som jag, i den dagliga verksamheten, kommer ej nå samma framgång som denna grupp”. Laestadius håller inte med.

– Ju mer kunskap vi skaffar oss desto större engagemang. Just eftersom vi har drivit projektet på Södermalm ser jag att kunskapsnivån har stigit väsentligt. Jag håller inte riktigt med, och jag tror att han skulle kunna göra det lika bra som någon annan.

Se hela inslaget i spelaren7 september, 2023
Se hela inslaget i spelaren
Jenny & Steffo

Streama Nyhetsmorgon på TV4 Play

Nyheter varvas med fördjupande diskussioner, bevakning av de senaste trenderna, personliga intervjuer, kultur och sport.

Relaterat
Polisens hyllade pilotprojekt mot kvinnovåld skrotas: ”En katastrof”

Polisens hyllade pilotprojekt mot kvinnovåld skrotas: ”En katastrof”