Extern länk
Början på sidans innehåll

Kalla fakta

Kalla fakta

Kalla fakta-redaktionen granskar och avslöjar politiker, makthavare och samhällsfenomen. Programmen lyfter fram människor och känslor och visar hur dagens svenskar påverkas av de beslut som fattas i maktens korridorer.Kalla fakta-redaktionen granskar och avslöjar politiker, makthavare...

Kalla fakta tilldelas Stora Journalistpriset

Tilldelas Årets Avslöjande för granskningen Partiernas hemliga pengar

Uppdaterad: Publicerad:

Emil Hellerud, Emilia Berggren Sörlin och Daniel Gökinan tilldelas Stora journalistpriset 2022 för Kalla fakta-granskningen Partiernas hemliga pengar.

Granskningen har kallats ett av de största politiska avslöjandena i årets valrörelse.

Kalla fakta avslöjade hur politiker från flera partier i samtal med givare var beredda att kringgå lagens krav på öppenhet och transparens, för att ta emot hemliga pengar.

Dolda inspelningar visar partiernas olika metoder för att ta emot och dölja stora privata bidrag. Kalla fakta tog hjälp av två personer med en stor förmögenhet., som kontaktade alla partier i Sveriges riksdag och erbjöd minst en halv miljon kronor till årets valrörelse, samtidigt som de krävde att få vara anonyma.

I det fördolda får de två givarna andra svar än hur det låter offentligt. Fem av åtta riksdagspartier försökte kringgå syftet med lagen för att säkra de hemliga bidragen.

Här kan du se hela Kalla faktas granskning om Partiernas hemliga pengar

Se intervjun med pristagarna i klippet ovan

Fakta: Stora journalistpriset

Instiftades 1966 av Bonnier AB och delas ut årligen för att främja goda yrkesprestationer inom journalistiken.

Priset delas ut i kategorierna årets avslöjande, årets berättare, årets röst, och årets förnyare samt Lukas Bonniers stora journalistpris – vilket delas ut till en journalist som under många år har "visat prov på skicklighet och framstående journalistisk gärning".

Prissumman är 100 000 kronor i varje kategori.

TT

Relaterat
De tilldelas Stora journalistpriset: ”Svårt att hitta ord”

De tilldelas Stora journalistpriset: ”Svårt att hitta ord”

Kalla Fakta avslöjar: Fem av åtta partier försökte kringgå lagen

Kalla Fakta avslöjar: Fem av åtta partier försökte kringgå lagen