Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Polisen inleder förundersökning efter Mahas död

Dog efter plastikoperation • Brodern: Får inte hända någon annan

Uppdaterad: Publicerad:

Trebarnsmamman Maha avled efter en plastikoperation på en nyöppnad privat klinik i Malmö. Flera allvarliga brister upptäcktes på kliniken, och nu har polisen tagit beslut att inleda en förundersökning om misstänkt brott.
– I grund och botten handlar det om att man inte kunnat utesluta brott i samband med dödsfallet, och det kommer vi att titta på nu, säger Nils Norling, presstalesperson vid Malmöpolisen.

Det var i mars tidigare i år som 49-åriga Maha dog i samband med en magoperation på kliniken i Malmö. Under operationen drabbades hon av ett hjärtstopp, och hennes liv gick inte att rädda. Exakt vad som orsakade hjärtstoppet är fortfarande oklart.

Maha hade delade magmuskler, och vände sig till den aktuella kliniken då hon blivit nekad hjälp av den offentliga vården.

Polisen inleder förundersökning

Efter Mahas död har ett flertal brister rapporterats. Bland annat har ambulanspersonalen konstaterat att hon inte var uppkopplad till hjärtstartare när de anlände till kliniken. Även hjärt- och lungräddningen verkade vara bristfällig, enligt ambulanspersonalen.

I annan en avvikelserapport står det att händelseförloppet väckt frågor om kvalitén på den postoperativa övervakningen.

På onsdagen beslutade polisen att inleda en förundersökning om vållande till annans död, vilket P4 Malmöhus var först med att rapportera.

– Polisen bedrev initialt en dödsfallsutredning, men under gårdagen rubricerade man om ärendet till vållande till annans död. Vi har precis inlett arbetet och håller på med informationsinhämtning, säger Nils Norling.

Ingen misstänkt

I samband med Mahas död upprättades två anmälningar, en av hennes anhöriga och en av sjukvården. Polisen inledde då en utredning om dödsfall utan misstanke om brott, men eftersom man inte kunnat utesluta brott har man alltså valt att omrubricera ärendet.

Nils Norling understryker dock att det i nuläget inte finns någon misstänkt.

– Vi behöver mer information innan vi kan utesluta eller styrka att brott ligger bakom, säger han.

Mahas bror: Känns jättebra

Mahas bror, Ayman Kadoura, hoppas att den nya rubriceringen kommer att ge svar på vad som hände hans syster den där dagen i mars.

– Det känns jättebra. Det är viktigt för oss att få veta vad som hänt min syster. Vi hoppas också att det leder till en lag som kontrollerar privata kliniker och som ställer krav på hur de sköter operationerna, vilken utrustning de har och vem som gör vad, säger han.

För familj och anhöriga är det viktigt att det som hände inte drabbar någon annan, berättar han.

– Det är oerhört viktigt att det inte händer någon annan. Vårt meddelande till allmänheten är att man ska vara aktsam med sådana här kliniker.

Relaterat
Trebarnsmamman Maha dog efter plastikoperation: ”Oacceptabelt”

Trebarnsmamman Maha dog efter plastikoperation: ”Oacceptabelt”