Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyhetsmorgon

Nyhetsmorgon

Direktsänt morgonprogram. Nyheter varvas med fördjupande diskussioner, bevakning av de senaste trenderna, personliga intervjuer, kultur och sport.Direktsänt morgonprogram. Nyheter, diskussioner & intervjuer.

Hundcoachen om rasförbud mot kamphundar: ”Ger ingenting”

Minister öppnar för förbud mot kamphundar • ”Ställ krav på uppfödarna i stället”

Uppdaterad:Publicerad:

För många skadas av hundar – därför har regeringen tillsatt en utredning som kan leda till att vissa hundraser förbjuds. Det är fel väg att gå, menar hundcoach Fredrik Steen:
– Det är extremt missvisande. Det ger ingenting!

Omkring 4 000 personer tvingas varje år söka vård efter att ha blivit attackerade och bitna av hundar. Förra året avled en kvinna i Robertsfors efter att ha blivit biten av sin hund, som var av rasen amstaff.

”Händer ingenting i Danmark”

Regeringens utredning för att minska antalet människor som skadas av hundar kan leda till ett förbud av vissa hundraser. Landsbygdsminister Peter Kullberg (KD) säger till SVT att han inte utesluter ett förbud, något som finns i våra grannländer Norge och Danmark.

Hundcoach Fredrik Steen har jobbat med hundar i nästan hela sitt liv, en del av dem så kallade problemhundar. Han har skrivit böcker och utbildat både hundar och instruktörer, bland annat inom polisen. Han är kritisk till ett förbud.

– Om vi skulle få slut på de här 4 000 skadorna om vi förbjöd några hundraser – då skulle jag säga ja! Men det gör vi inte. Det ser vi från Danmark, det händer ingenting. Förbjuder vi de här hundarna så har vi bara 3 992 attacker i stället – det ger ju ingenting, säger Fredrik Steen.

Vill ha högre krav på uppfödarna

Enligt Fredrik är det inte så kallade kamphundar som står för den stora andelen av skadorna orsakade av hundar. Han har tittat på polisens statistik över hundar som omhändertagits på grund av att de är farliga.

– Där är nära 70 procent INTE rashundar utan blandrashundar. Ville man ta ett krafttag skulle man titta på ett blandrasförbud – det skulle ge större effekt, säger han.

Han återkommer till sitt gamla mantra att det inte är hundrasen som är problemet, utan hundägarna. I stället för ett förbud mot vissa raser tycker han att man bör ställa större krav på uppfödarna.

– Det kanske inte ska vara okej för vem som helst att para med vilken hund som helst och sälja till vem som helst, säger Fredrik Steen i Nyhetsmorgon.

Minister öppnar för förbud mot vissa hundraser – hör hundcoachens motförslag
Minister öppnar för förbud mot vissa hundraser – hör hundcoachens motförslag

Relaterat