Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

ANALYS: Så stor är betydelsen av samtalet – efter drönarkraschen

LISA GRENFORS: Tre punkter – betydelsen, uppmärksamheten och framtiden • USA och Ryssland i samtal

Uppdaterad: Publicerad:

USA:s försvarsminister Lloyd Austin bekräftar att USA under onsdagen talat med Rysslands försvarsminister Sergej Sjogju.

Samtalet kommer efter gårdagens kollision mellan det ryska stridsflyget och den amerikanska drönaren över Svarta havet.

Med anledning av samtalet listar TV4 Nyheternas utrikeskommentator Lisa Grenfors tre punkter om vad det kan innebära och få för konsekvenser.

1. Varför uppmärksammas telefonsamtalet mellan USA:s och Rysslands försvarsministrar?

Bakgrunden är den allvarliga händelsen under tisdagen när en amerikansk drönare kraschade i Svarta havet sedan ett ryskt stridsflygplan kom åt en propeller på drönaren, enligt USA:s uppgifter.

Händelsen anses vara den allvarligaste konfrontationen mellan de båda stormakterna sedan kriget i Ukraina inleddes. USA:s försvarsminister Llloyd Austin och hans ryske kollega Sergej Shoigu hade fram till i dag inte talat med varandra sedan i oktober.

2. Vilken betydelse har telefonsamtalet?

På grund av händelsens allvar och karaktär blev det nödvändigt för försvarsministrarna att höras av och det var amerikanen som ringde upp.

Enligt försvarshögkvarteret Pentagon ville Austin ringa upp Shoigu för att rensa luften. Men samtalet kan inofficiellt ha haft en hövlig, kanske god, ton. Det vet vi inte. Men i offentligheten har det senaste dygnet präglats av en uppskruvad rysk retorik och förnekelse om att ha orsakat drönarkraschen.

Samtidigt kan telefonsamtalet ses i ett annat ljus: i internationella sammanhang brukar dialog betraktas som något positivt. Det är när ledare inte alls talar med varandra som det kan bli farligt.

3. Kommer USA att sluta flyga med drönare över Svarta havet nu?

Det korta svaret är nej. Både USA och Ukraina hävdar att drönaren flög i internationellt luftrum och Austin sa vid dagens presskonferens att USA tänker fortsätta flyga överallt där internationell lag tillåter.

USA och Ukraina har sagt att de uppgifter som drönare samlar in kring ryska militära fartyg och ubåtar i Svarta havet delas och det är alltså viktigt för båda att ha informationen för försvaret av Ukraina.

Paasikivi om konfrontationen över Svarta havet: ”Oförsiktig flygning”14 mars, 2023
Paasikivi om konfrontationen över Svarta havet: ”Oförsiktig flygning”

Relaterat
Paasikivi om konfrontationen över Svarta havet: ”Oförsiktig flygning”

Paasikivi om konfrontationen över Svarta havet: ”Oförsiktig flygning”