Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheter

Journalisten vädjade till presidenten om beskydd – mördades

Tre journalistmord på två veckor • Landsomfattande demonstrationer

Uppdaterad: Publicerad:

I Mexiko hölls på tisdagen demonstrationer i åtta städer runt om i landet efter att tre journalister dödats inom loppet av två veckor. Nu höjs röster för att regeringen ska förstärka skyddet för mediearbetare.

Lourdes Maldonado López, en av de mördade journalisterna fruktade för sitt liv och hade tidigare vädjat till presidenten om beskydd. López bevakade korruption och politik i Mexiko, och hade tidigare utsatts för flera attacker, enligt människorättsorganisationen, Artikel 19, där López var medlem.

FN:s generealsekreterare uppmanar nu Mexikos regering att ta till tuffare åtgärder var gäller våldet mot mediearbetarna.
     
– Vi står alla enade. Pressfriheten får inte inskränkas. Vi som jobbar inom media är som en familj. Om de angriper en, angriper de oss alla, säger journalisten Carmen Olsen som deltar i protesterna.

Mexiko är ett av de dödligaste länderna i världen för journalister. Sedan december 2018 har över över 50 journalister mördats.Se mer om de senaste journalistmorden i spelaren ovan