Extern länk
Början på sidans innehåll

Partiernas hemliga pengar

Partiernas hemliga pengar

I Kalla fakta-granskningen Partiernas hemliga pengar publiceras dolda inspelningar med toppolitiker som fuskar med en korruptionslag. Kalla fakta avslöjar: Partiernas hemliga pengar

Här är mejlen som avslöjar KD-topparnas vilseledande svar

Givaren drog sig ur • Läs konversationerna här

Uppdaterad: Publicerad:

Kalla fakta har idag avslöjat hur höga företrädare inom Kristdemokraterna försöker hitta kryphål i lagen om redovisning av partibidrag. I samband med avslöjandet publicerade partisekreterare Peter Kullgren ett inlägg på Facebook där han hävdar att partiet fattade beslut om att inte ge kontakt- eller bankuppgifter till affärsmannen som hade kontakt med partiet på uppdrag av Kalla fakta.

Påståendet är vilseledande. Redaktionen har sparat all kommunikation med Kristdemokraterna och där framgår det tydligt att det är affärsmannen som jobbade på uppdrag av Kalla fakta och inte KD som avbryter kontakten. 

Kalla faktas givare träffar Kristdemokraternas biträdande partisekreterare Robert Lisborg den 5 april i riksdagen. Första gången Kalla faktas givare försökte dra sig ur donationen var den 3 maj.

Mailkonversationerna

I ett mail skriver givaren att “Jag vill gärna komma vidare med min årliga donation men har inte hört någonting från er. Men jag har diskuterat vad jag bör göra med andra och då har diskussionen hamnat i att världsläget nog kräver att jag i år skickar pengarna till Ukraina. Jag önskar er all lycka till i valet och håller tummarna för ett regeringsskifte!”

Biträdande partisekreterare Robert Lisborg svarade då så här i ett mejl samma dag:  

Hej *****, 

Tack för ditt meddelande. Jag har funderat över hur vi gör det här på bästa sätt. Jag hade tänkt kontakt dig i vecka för att resonera kring vilken info om dig som du vill delge varje person på listan. Vi kan höras om det under morgondagen om du önskar gå vidare. 

Hälsningar  

Robert Lisborg 

Kalla faktas givare skriver ett sista brev till partiet den 12 maj där han tydligt drar sig ur:

Hej igen ****

det här har ju dragit ut på tiden litet mer än det var tänkt. Jag förstår att det tar tid att samla in en sådan sak som bankontouppgifter men under tiden har jag funderat och även diskuterat med mina närmaste. Jag kommer att skicka pengarna till Ukraina i år och inte göra politiska donationer, så du kan avbryta kontoppgiftsinsamlingen. 

Givaren får till svar att det varit en tidskrävande uppgift att kommunicera med kandidaterna: 

Hej ****,  

Vi är mycket tacksamma för dina ambitioner med att stötta kandidater med donationer på det sätt du önskar göra. Att göra det utan att vilja vara offentligt begränsar dock möjligheterna ordentligt som du vet. Att kommunicera med de kandidater du önskat uppgifter om har även visat sig vara en tidskrävande uppgift då vi inte kan mejl till dessa personer utan att det blir offentlig handling (då de är politiker). Ditt namn kan då röjas genom att mejlet begärs ut. Dessvärre staplas svårigheterna på varandra som du säkert märkt även med dina kontakter med M. Tiden är kort till kommande val och det är bra att istället titta på frågan inför kommande val så att allt blir korrekt enligt gåvolagens regler. Klokt val att ge donationer till Ukraina som behöver det så mycket just nu! Vi håller kontakten! Allt gott och trevlig helg! 

Peter Kullgren skriver även på Facebook efter granskningen att givaren kom med förslag som var i gränslandet för gällande regler. Kalla faktas givare hade en önskan om att vara anonym, vilket var en del av uppdraget, och förslagen på hur givaren kunde kringgå redovisningskravet kom då från Kristdemokraterna.

Här kan du se hela Kalla faktas program som publiceras imorgon där fler partier granskas

Kalla faktas reporter: ”Politikerna försöker kringgå syftet med lagen”
Kalla faktas reporter: ”Politikerna försöker kringgå syftet med lagen”

Hör Kalla faktas reporter berätta mer om granskningen, i spelaren ovan.

Så gick granskningen till

Kalla fakta har lånat identiteten av två affärsmän med en ansenlig förmögenhet. En av männen kände sig bekväm med att ringa själv och att den andra ville att vi skulle ringa i hans ställe. Vi har ringt riksdagspartiernas växel för att erbjuda mellan en halv och en hel miljon kronor till årets valrörelse.

Alla partier har fått samma förutsättningar.

Med hjälp av hemliga inspelningar och dolda kameror har vi dokumenterat hur partier hanterar situationen när en givare vill att en stor gåva ska vara anonym, någonting som lagen förbjuder.

Vi har även erbjudit pengar till två riksdagskandidater från varje parti. De har valts baserat på hur sannolikt vi tror att det är att de vill bedriva en personvalskampanj, och om möjligt har minst en kandidat haft koppling till varje partis ungdomsförbund. Vi har jämfört vad de säger med hur det låter i hemliga samtal med anonyma givare.

Vi har inte erbjudit några gentjänster, eftersom enbart erbjudandet skulle kunna vara ett mutbrott.

Emil Hellerud / Emilia Berggren Sörlin / Carolina Jemsby

Relaterat
Ebba Busch om Kalla fakta-avslöjandet: Vi har inte gjort fel

Ebba Busch om Kalla fakta-avslöjandet: Vi har inte gjort fel

Kalla fakta avslöjar: KD-toppar trixar för att få hemliga bidrag

Kalla fakta avslöjar: KD-toppar trixar för att få hemliga bidrag