Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyhetsmorgon

Nyhetsmorgon

Direktsänt morgonprogram. Nyheter varvas med fördjupande diskussioner, bevakning av de senaste trenderna, personliga intervjuer, kultur och sport.Direktsänt morgonprogram. Nyheter, diskussioner & intervjuer.

Så varvar du upp efter semestern: ”Du behöver inte skynda dig, det kommer”

Många smygstartar arbetet • Hör expertens tips

Uppdaterad: Publicerad:

Det är inte helt ovanligt att det känns svårt att komma tillbaka efter semestern. Många upplever att det tar emot att återgå till vardagen och arbetet efter en ledighet.

—Det finns någonting som heter efter semester-syndromet, säger motivationsexperten Antoni Lacinai som menar det finns två huvudsakliga anledningar till att man upplever övergången som svår.

—Den ena är att man är ledsen över att semestern är slut, även om man tycker om sitt jobb. Sen har vi dem som inte tycker om sitt jobb, där är det lite jobbigare för då är det ju ångest över att man ska tillbaka in i något man inte trivs med.

Men det finns en del saker som du kan göra för att övergången ska kännas så mjuk som möjligt, menar motivationsexperten.

Varva inte upp

Många börjar jobba redan på lördagen eller söndagen under slutet på semestern. Kanske vill man hinna rensa i en överfull inkorg eller jobba undan någon rest som släpar för att man tänker att måndagen ska bli så mjuk som möjligt. Men detta är en dålig uppvarvning, menar Antoni.

—Du har tid att varva upp, det kommer ändå. Så varför inte spara på det där och låta bli. Du behöver inte skynda dig, det kommer.

Börja på en torsdag

—Då har du två dagar innan du sen tar helg. Det blir en mjukstart och att varva upp lagom. Är man riktigt smart och lite lurig, så säger man inte till någon att man börjar förrän på måndagen, för då har du två dagar där inte någon bokar in dig på massa möten.

Se alla Antonis tips i spelaren ovan.

Relaterat
Så får du en positiv start på hösten

Så får du en positiv start på hösten