Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Senaste nytt

FN fördömer dödligt våld i Senegal

Svenskar gripna för våldtäkt i Marbella

Bil körde in i räcke och voltade

Senaste dygnet

200 akademiker lurade i it-fälla – köpte universitetets semesterbluff

Höga chefer lämnade ut känsliga uppgifter

Uppdaterad: Publicerad:

Malmö universitet genomförde i höstas en iscensatt it-attack. Var tionde anställd, däribland höga chefer, gick i fällan och lämnade ut känsliga användaruppgifter, rapporterar Sydsvenskan.

I oktober fick universitetets 1 800 anställda ett mejl med frågor om semesterersättning som verkade komma från hr-avdelningen.

Bara rektor Kerstin Tham kände till bluffen. Universitetets internrevision hade hyrt in it-säkerhetsexperter för att granska säkerhetstänket hos de anställda.

Totalt klickade 209 personer på phishing-länken i mejlet. Av dem gick 179 personer vidare och lämnade ut sina inloggningsuppgifter, alltså var tionde anställd, enligt Sydsvenskan.

Underrättelsehotet mot svenska universitet och högskolor har ökat de senaste åren, enligt Säkerhetspolisen. Sverige beskrivs av Säpo som ett attraktivt land för stater som vill komma över kunskap och teknik för både militära och civila ändamål.

Mot den bakgrunden har Riksrevisionen nyligen inlett en granskning av hur väl lärosätena skyddar värdefull forskningsdata från främmande makt.

I spelaren ovan: Jean Odgaard, internrevisionschef vid universitet, svarar på hur granskningen gick till.

TT/TV4 Nyheterna