Glesbygdsorten som ingen vill lämna: ”Det är kö hit”

Runt om i landet avfolkas småorter. Men på en plats har invånarna själva vänt trenden. Lokalt engagemang och föreningsliv tror byborna själva är nyckeln till framgång.

Barnfamiljerna flyttar in och nyfödda bebisar uppvaktas av hembygdsföreningen med en body prydd med texten ”Made in Lögdebygden”. Lögdeå är platsen i Västerbotten som ingen vill lämna – i alla fall om man får tro byborna själva.

När andra orter avfolkas växer Lögdeå. På 30 år har byn växt med 26 procent från 441 invånare till 557. Men i idyllen finns också ett problem. Det finns inte tillräckligt med hus åt alla. David Häggström äger modehuset i byn och menar att bankernas stelbenthet ligger bakom.

– Man får inte med sig banker och låneinstitut som hjälper till med finansiering, så svaret är nej, säger han.

– Vi har kö på folk som bara vill komma hit, men det finns inte fastigheter och så.

Relaterat


Lööf bryter tystnaden om Federley: ”Avskyvärda brott”

För första gången sedan det uppdagades att C-toppen Fredrick Federley haft en relation med en dömd pedofil uttalar sig nu Centerpartiets ledare Annie Lööf.
– Vi har haft allvarliga samtal med Fredrick när vi fick reda på detta, säger Centerledaren till TV4Nyheterna.


Coronasäker julafton med nya tomteskägget

- Steffo, du ser ut som en alpacka!
Ansiktsmasken har varit ett hett ämne sedan pandemin bröt ut. Mannen bakom den här tomtemasken med munskydd är en initiativrik chef för en stor butikskedja, Christoffer Dymling. Han berättar här om hur han kom på idén.
- Pandemin har fått mig att bli mycket mer peppad på julen, jag peppar dottern att snart kommer tomten så jag kommer behöva tomta själv.
När Steffo testar masken i studion brister det för kollegan Jenny.

Program från TV4