Extern länk
Början på sidans innehåll

Efter fem

Efter fem

Intervjuer, senaste nyheterna och snackisarna varje vardag 17 till 19 och varje söndag 17 till 20. Intervjuer, nyheter och snackisar. Vardagar 17–19 och söndagar 17–20.

Rysslandskännaren om cancern: ”En dag i taget som gäller”

Cancertumör upptäcktes i bukspottskörteln • Genomgår cellgiftbehandlingar

Uppdaterad: Publicerad:

Han är en av våra främsta Rysslandskännare. Under den mest intensiva perioden 2022 – när Martin Kraghs jobb kretsade kring kriget i Ukraina – vändes hans liv upp och ned.
Han fick cancer i bukspottskörteln.
– Det var en stor insats för att bokstavligen rädda mitt liv, säger han.

Bara en månad efter Rysslands invasion i Ukraina, lanserade Rysslandskännaren Martin Kragh boken ”Det fallna imperiet: Ryssland och väst under Vladimir Putin”. Boken gjorde succé som årets mest sålda fackbok.

Men i november tog Kraghs liv en stor vändning. Läkarna hittade en cancertumör i bukspottskörteln. I Efter fem berättar han om beskedet:

– För min del handlade det om att absorbera informationen och förbereda mig för operationen. Operationen pågick i åtta timmar och hade ett stort team av läkare och andra specialister på plats. Det var en stor insats för att bokstavligen rädda mitt liv, säger Martin Kragh till Efter fem.

Se hela intervjun med Martin Kragh13 april, 2023
Se hela intervjun med Martin Kragh

”En dag i taget som gäller”

Operationen gick bra och cancertumören opererades bort. I dag är Kragh sjukskriven och genomgår cellgiftbehandlingar för att säkerställa att det inte finns några cancerceller kvar i kroppen.

Men jobbet är svårt att släppa. Martin Kragh förklarar att hans yrke även är hans största hobby. Ju friskare han blir, desto mer tid ägnas åt just jobb.

– Det är en dag i taget som gäller, säger han och fortsätter:

– Jag läser så mycket jag orkar och försöker skriva så mycket jag kan. Men det är svårt. Det är lättare att försöka läsa och lyssna för tillfället, berättar Kragh.

I spelaren högst upp i artikeln: Se honom berätta om kampen mot cancern.