M-ledaren vill tillåta anonyma vittnen: ”Ska kunna vittna utan repressalier”

Ett hot mot rättssäkerheten menar Advokatsamfundet • Kristersson: ”Jag har respekt för det”

Efter Kalla Faktas reportage om tystnadskulturen i Malmö öppnade regeringen för att tillåta kronvittnen, att kriminella kan få lägre straff mot att vittna. Men nu kommer också nya politisk krav på att man ska tillåtas vittna anonymt.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson tror att Sverige måste börja med både kronvittnen och anonyma vittnesmål för att få bukt med gängrelaterade mord. En inställning som inte delas utav Mia Edwall Insulander, ordförande för advokatsamfundet.

– Om man inte vet vem som vittnar emot en så blir det svårt att försvara sig mot de anklagelserna, och det är inte acceptabelt om man ska ha en rättvis rättegång, säger hon.

Enligt advokatsamfundet har anonyma vittnen i andra länder inte alltid haft så stor påverkan, eftersom rätten tenderat att värdera deras vittnesmål lägre. De ser hellre att man bygger upp ett effektivt sätt att skydda de som vill vittna.

– Jag har respekt för den ståndpunkten, säger Ulf Kristersson (M).

– Men jag har också en respekt för att om vi inte löser nästan några grova mord i de här gängmiljöerna så är det ett ännu större hot mot rättssäkerheten.

Relaterat


Program från TV4