Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Utvisningsdömda tillbaka i Sverige – med evakueringsflyg från Kabul

Kan inte utvisas tillbaka • Sitter anhållna

Uppdaterad: Publicerad:


På onsdagen greps två personer som kom med ett evakueringsflyg från Afghanistan till Arlanda. Personerna är hemmahörande i Afghanistan och har återreseförbud till Sverige efter att tidigare ha dömts för brott och avtjänat straff i Sverige.

De två är anhållna för att ha brutit mot återreseförbudet, enligt Kristian Ljungberg på Polismyndigheten.

På frågan hur de två brottsdömda männen kunnat komma med ett evakueringsflyg till Sverige, säger Carina Skagerlind, presstalesperson för polisen i region Stockholm till TV4 Nyheterna:

– Jag tror att alla som sett bilderna från Kabul och flygplatsen inser att situationen inte är helt enkel när det gäller att bedriva gränskontroll där.

Det var i samband med en identitetskontroll vid ankomsten till Sverige som det upptäcktes att personerna är belagda med återreseförbud.

TV4Nyheterna har sökt utrikesminister, Ann Linde som inte vill kommentera gripandet.

Nära 90 000 evakuerade


Sammanlagt har omkring 88 000 personer flugits ut från Kabul sedan den 14 augusti, varav 19 000 bara under tisdagen, enligt den amerikanske generalen William Taylor. Han uppger vidare att fler än 10 000 personer fortfarande väntar på Kabuls flygplats som skyddas av 5 400 amerikanska soldater.

Evakueringarna kommer att fortsätta fram till månadsskiftet, enligt Pentagon, men amerikanska soldater och utrustning kommer att prioriteras under de sista dagarna.

Sverige har hittills evakuerat 771 personer, inklusive samtliga lokalanställda på ambassaden i Kabul, enligt utrikesminister Ann Linde (S).


Hör Carina Skagerlind, polisens presstalesperson i Region Stockholm, berätta mer om gripandet, i spelaren ovan

Relaterat
Brutit mot återreseförbudet: "Kan få ett års fängelse"

Brutit mot återreseförbudet: "Kan få ett års fängelse"

Första filmerna från den svenska evakueringen

Första filmerna från den svenska evakueringen