Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Efter TV4:s granskning om bedrägerier – kräver att lagen ändras

Äldre får inte ersättning • Brottsofferjouren: "Lidandet kan bli livslångt"

Uppdaterad: Publicerad:

Efter TV4 Nyheternas rapportering om att äldre som luras av bedragare inte får ersättning kräver nu Brottsofferjouren att lagen görs om.
– Så att även äldre som utsätts för denna grymma integritetskränkande brottslighet kan få kränkningsersättning, säger Sven-Erik Alhem, ordförande Brottsofferjouren.

TV4 Nyheterna har berättat om 83-årige Ingvar Olsson och åtta andra äldre som lurats på pengar och värdesaker. Men trots att tre gärningspersoner dömts så får Ingvar och de andra ingen kränkningsersättning.

Rätten utgick från skadeståndslagen och menade att de äldre vid brottstillfällen inte känt oro eller rädsla utan först efteråt.

– Bankrånarnas tid är ute, men bedrägerier går alldeles utmärkt där man kan sitta skyddad bakom en skärm tid. Det förändrade beteendemönstret borde föranleda att man ser till att få en ändring i skadeståndslagen så att även äldre som utsätts för denna grymma integritetskränkande brottslighet också kan få kränkningsersättning, säger Sven-Erik Alhem, förbundsordförande Brottsofferjouren.

Alhem vänder sig mot rättens bedömning av vad som räknas som en kränkning.

– Jag tänker att det är ett väldigt förenklat synsätt. Lidandet kan bli livslångt för de äldre som har utsatts för denna typ av bedrägeri fastän att de inte insåg omedelbart vid gärningstillfället vad det var frågan om.

Relaterat
Ingvar, 83, lurades på 40 000 kronor – nekas ersättning: ”Man skäms”

Ingvar, 83, lurades på 40 000 kronor – nekas ersättning: ”Man skäms”