Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Uppgifter: Förhindrade bombmord på mamma till gängkriminell

Skarp sprängladdning hittad • Maskerad man i trapphuset

Uppdaterad: Publicerad:

Polisen tros ha stoppat mordplaner med en bomb mot en kvinna i Nyköping, enligt uppgifter till TV4 Nyheterna.
Hennes son står på en lista över måltavlor i en pågående konflikt i staden – och utsattes i går för en sprängning.
Vi vill kraftigt påstå att vi har förhindrat att ett grovt brott skett, säger Angelica Israelsson Silfver på polisen.

Polisen larmades strax efter klockan 02 natten till i dag till ett flerfamiljshus i Nyköping.

Enligt uppgifter till TV4 Nyheterna hade en maskerad man brutit sig in i trapphuset. Gärningspersonen valde dock, av okänd anledning, att plötsligt lämna adressen och fly.

– Den maskerade personen försvann i en bil. Den bilen anträffade vi vid klockan 03.15 med totalt två personer i, säger Angelica Israelsson Silfver, polisens presstalesperson.

Pojke och ung man gripna med bomb

I fordonet hittade polisen en skarp bomb, enligt uppgifter till TV4 Nyheterna.

– Vi har en bra bild över vad det är för föremål men vi kommer inte gå in på fler detaljer än så eftersom det pågår en förundersökning. Föremålet har desarmerats av bombskyddet, säger Angelica Israelsson Silfver.

Båda personerna i bilen, en man i 20-årsåldern och en pojke i 15-årsåldern, greps misstänkta för förberedelse till mord och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Brottsplanerna skulle, enligt polisens misstankar, ske på den adress där den maskerade mannen tidigare sågs till på.

– Killen i 15-årsåldern är fortfarande misstänks för brott men på grund av hans unga ålder fanns det inte skäl för anhållande, tyckte åklagaren, säger Silfver.

Enligt uppgifter till TV4 Nyheterna bor en mamma till en gängkriminell 33-åring i trapphuset där den maskerade mannen befann sig. Bombplanerna tros därför vara riktade mot henne.

Polisen: Förödande konsekvenser

Polisen vill inte kommentera uppgifterna men säger att man ser nattens gripande som ett avvärjt sprängdåd.

– Det här är ett brott som skulle kunna ha fått förödande konsekvenser för både människor och egendom, men det har vi förhindrat nu, redan innan det inträffade. Det är vi glada för, säger Silfver.

Samma 33-årige man, kvinnans son, tros ha varit måltavla sent på söndagskvällen när en kraftig explosion inträffade vid en villa i Brandlärr i Nyköping.

TV4 Nyheterna kunde i går berätta att mannen står på polisens lista över måltavlor våldsbrott. Såväl nattens avvärjda dåd som söndagens villasprängning har koppling till en pågående lokal konflikt i Nyköping där ytterligare personer på samma lista utsatts för grova brott.

Polisen har genom förstärkning kraftsamlat för att försöka bryta våldsspiralen – som man nu fruktar kommer eskalera efter allvarliga dådplaner mot en mamma till en av de inblandade i konflikten.

TV4 nyheterna ALFA

Tipsa TV4 Nyheterna

Vet du mer? Har du bilder? Är du på plats?

Relaterat
Uppgifter: Sprängningen i Nyköping kopplas till polisens ”dödslista”

Uppgifter: Sprängningen i Nyköping kopplas till polisens ”dödslista”

Uppgifter: Dubbla skjutningar kopplas till ”hemlig dödslista”

Uppgifter: Dubbla skjutningar kopplas till ”hemlig dödslista”