Kalla fakta

Kalla fakta-redaktionen granskar och avslöjar politiker, makthavare och samhällsfenomen. Programmen lyfter fram människor och känslor och visar hur dagens svenskar påverkas av de beslut som fattas i maktens korridorer.

Kalla fakta-redaktionen granskar och avslöjar politiker, makthavare och samhällsfenomen. Programmen lyfter fram människor och känslor och visar hur dagens svenskar påverkas av de beslut som fattas i maktens korridorer.

Kokainkriget - ett samarbete med prisbelönta journalistnätverket OCCRP och belgiska De Tijd

Antwerpens hamn anses vara den viktigaste hamnen för kokainnförsel i Europa. Hit kommer varje år tonvis med kokain gömt ombord på containerfartyg. Värdet på det insmugglade kokainet beräknas ha ett gatuvärde på tiotals miljarder kronor.


Antwerpens hamn anses vara den viktigaste hamnen för kokainnförsel i Europa. Hit kommer varje år tonvis med kokain gömt ombord på containerfartyg. Värdet på det insmugglade kokainet beräknas ha ett gatuvärde på tiotals miljarder kronor.

Sedan Sverige gick med i EU är Antwerpens hamns även vår yttre gräns. Det som sker här påverkar alltså även den svenska drogmarknaden och det våld som följer i dess spår.

Kokainhandel är ett gränsöverskridande samhällsproblem. Kalla faktas använde sig därför av ett samarbete mellan flera redaktioner i flera av de berörda länderna.

Granskningen består av två delar;

Del 1 handlar om vad kokainet betyder för våldsutvecklingen i Sverige, och Antwerpen där sambandet mellan kokainhandeln och våldet blivit mer synligt genom den stora hamnen. 


Del 2 är den internationella delen och där granskar vi hur smugglingen går till och hur kontrollen i Antwerpens hamn brister.  För första gången lyckades De Tijd få fram uppgifter om alla drogbeslag som gjorts i Antwerpens hamn. Nästan hälften av det beslagtagna
kokainet anlände till samma terminal i Antwerpen (MPET).  

Vi följde rutterna som fartygen tog med kokain i lasten innan de anlände till hamnen. För
detta använde vi databasen "Marine Traffic": den håller reda på positionerna för fartyg och yachter över hela världen.


I vårt samarbete tog vi hjälp av journalistnätverket 'Organised Crime and Corruption Reporting Project' (OCCRP) och Pascal Decroos Fund, och gick igenom olika typer av data, såsom hamnar som fartygen, berörda rederier och alla typer av detaljer om dessa fartyg,
 hemmahamn, vilken flagg de seglar under etc. 


Du hittar alla artiklar som De Tijd har publicerat och kommer att publicera om
denna undersökning på www.tijd.be/cokelijnen 

Information finns också hos OCCRP www.occrp.org

Information om Pascal Decroos Stiftelsen för undersökande journalistik www.fondspascaldecroos.org

Se english version at Youtube

https://www.youtube.com/watch?v=VQsg25TRwsc

Mamman till mördade Karolin "Jag anade inget, hon var lycklig"

I Kalla Faktas nya program "Den skrämda staden" undersöks den tystnadskultur som brett ut sig bland Malmös invånare efter dödsskjutningar bland gängkriminella. I studion har vi Therese Cedergren, reporter på Kalla Fakta. Mordet på Karolin Hakim på öppen gata skakade Malmö. Nu berättar mamman om sorgen i Kalla Fakta.

Kalla fakta - Cocaine Wars ENG SUBS

A late summer night three years ago a man is murdered outside a mosque in the south of Sweden. Evidence shows that the killing have a connection to another European city and that might give answers to the increase of deadly violence in Sweden.

Cultural Cares svar på Kalla faktas frågor

Redan den 22 maj tog Kalla fakta kontakt med Cultural Care med en önskan om att få göra en intervju med ansvariga i företaget, med anledning av de uppgifter som framkommer i programmet. Cultural Care har valt att inte ställa upp på en tv-intervju, utan istället ge sina svar skriftligt. Nedan följer den korrespondens som varit mellan Kalla faktas reporter Jennifer Korsgren och Cultural Care.

Barnkliniken - utländsk expertis vill att barnpalliativa vården i Sverige ska granskas

Kalla faktas reportage om Lilla Erstagården, Nordens första barn- och ungdomshospice, fick under hösten kritik av Ersta Diakoni. De menade att det är nationellt och internationellt vedertaget att sluta ge mat och näring till svårt sjuka barn när man misstänker att barnen inte kan tillgodogöra sig näringen längre och är på väg att dö. Men nu reagerar flera utländska experter. Kalla fakta har intervjuat några av världens främsta läkare, sjuksköterskor och intresseorganisationer inom palliativ vård för barn som vill att den barnpalliativa vården i Sverige granskas av fristående internationella specialister.

TV4 och C Mores nomineringar i Kristallen

Förra årets Kristallenvinnare Tilde De Paula Eby och David Hellenius är återigen nominerade i kategorin Årets kvinnliga och manliga programledare, Kalla fakta är nominerade för hela tre program, Anna Book och Karin Laserow som årets tv-personlighet och gågna årets premiärer Hälsningar från..., Enkelstöten, Biggest loser VIP och Gråzon är alla nominerade i olika kategorier. Även äldre godingar som Robinson, Talang och Idol har fått nomineringar. Nedan ser ni hela fina listan på TV4 och C Mores program som är nominerade i olika kategorier:

Kalla fakta fyrfaldigt nominerat i New York Festivals

I New York Festivals tävlar världens bästa film- och tv-produktioner. Kalla fakta har tre program från höstsäsongen som går till final- Hotet inifrån, Monstret och Fotbollsyndikatet. Det senare programmet är nominerat i två kategorier.

Nio av tio har fått sämre liv efter avslag om assistans

Nio av tio funktionsnedsatta eller anhöriga säger att deras livssituation försämrats sedan de nekats statlig assistansersättning eller fått minskat antal timmar. Kalla fakta har gjort en enkätundersökning via de fem största organisationerna för funktionsnedsatta och 230 personer har svarat.

Varför får inte Loke, 4 år, mer hjälp?

Kalla faktas reporter Per Hermanrud har söt en intervju med Linköpings kommun för att fråga varför inte fyraårige Loke Jansson, som har en ovanlig epileptisk sjukdom, får fler assistanstimmar. Här kommer kommunens skriftliga svar:

Spelet om assistansen – vad säger Försäkringskassan?

Kalla faktas reporter Per Hermanrud har intervjuat Viktor Svensson, pressekreterare på Försäkringskassan, om de turer som lett fram till att många funktionsnedsatta helt eller delvis förlorat sin statliga assistansersättning de senaste åren.