10 procent lever med astma: Har svårt att andas nästan varje dag

Doktor Mikael: "En folksjukdom"

I dag är det Internationella astmadagen, en dag instiftad av WHO för att uppmärksamma lungsjukdomen astma. Cirka 10 procent av alla barn och vuxna lever med astma. Doktor Mikael förklarar sjukdomen och https://www.aftonbladet.se/svenskahjaltar/a/56d7eb/har-gar-13-ariga-kurts-modelldrom-i-uppfyllelse berättar om sina egna erfarenheter med svår asma.
För Hanna Nielsen började det med förkylningsastma när hon var 5 år. Som tonåring utvecklades det till svår astma.
- Det är lite jobbigt, men man vänjer sig. Man lär sig hantera det. Men det är mycket som är annorlunda för mig jämfört med andra i min ålder, säger Hanna Nielsen.
- Först blir jag andfådd, sen börjar jag hosta. Ibland stannar det där. Men ibland blir jag yr och kan inte prata. Jag hör inte vad folk säger och då brukar inte medicinerna hjälpa. Då brukar jag behöva åka in akut, berättar Hanna Nielsen.
Vad som utlöser astman kan vara olika saker.
- Stark lukt, allergener, fysisk ansträngning, infektioner, tobaksrök. Även pollen påverkar, berättar Hanna Nielsen.
Nu under pollensäsongen har Hanna svårt att andas nästan varje dag.
- Det har blivit värre och värre, men jag har också fått bättre vård. De som är mina nära kompisar förstår min sjukdom, men det är inte alla som förstår, säger Hanna.

Hör Hanna Nielsen berätta i spelaren ovan

GW om den bisarra finksmugglingen: ”Det är mycket pengar i det här”

Nyligen meddelades att en man i USA hade dussintals papiljotter fastsatta på insidan av sin jacka och sina byxor – i vilka han försökte smuggla 35 finkar. Men tulltjänstemän på flygplatsen JFK i New York i USA anade oråd och avslöjade honom. ”Låter som ett riskfyllt modus operandi”, men väldigt luckrativt. De kan betinga ett värde på 100 000 kronor om det är finkarnas Jussi Björling, säger GW som menar att sången avgör priset.

Har presidentparet Bidens gästat ett dockskåp?

En bild som fullständigt vält nätet är den på Joe och Jill Biden som gör ett besök hos expresidenten Jimmy Carter och hans hustru Rosalynn Carter.
Varför ser det ut som presidentparet gjort ett besök i ett dockhus?
Nyhetsmorgons programledare gav sig på att visa hur det lätt kan bli lite tokigt.
En fotolektion på morgonkvisten.

Tänk på det här innan du köper fritidshus – här är det billigast

Allt fler svenskar vill ha egen stuga. Sen pandemin bröt ut så har intresset att köpa fritidshus ökat på många håll i landet så också priserna.
Idag får man betala i genomsnitt 2,6 miljoner kronor för ett fritidshus. En ökning med sexton procent jämfört med vad priserna låg på första kvartalet förra året.
Men skillnaderna vad gäller pris är fortsatt stora geografiskt så den som är beredd resa lite längre till sommarstället kan göra fynd, berättar Sharon Lavie, sparekonom som tipsar om hur du ska göra för att hitta sommardrömmen.

Cinco de Mayo firas med fest och god mat – så fixar du Mexikansk festbuffé

Femte maj är en stor festdag både i Mexiko och i USA då man firar och äter mycket god mat. Här visar kocken och krögaren Mollie Mueller och Kareem El Rafie hur ett typiskt festbord ser med både mat och dryck.
Bland annat blir det "Tinga de pollo" som är ett långkok tillsammans med drycken "Agua de Jamaica" som bland annat innehåller hibiskusblomma. Här finns en hel del mer att hämta ispriation till festen, Tacos dorados och den klassiska mexicanska festdrycken ”Michelada". Alla recept hittar du på Köket.se

Därför firas Cinco de Mayo

Journalisten och historiepoddaren Urban Lindstedt berättar varför den 5:e maj, "Cinco de Mayo" som man säger på spanska, är en regional helgdag i Puebla i Mexiko, och varför det stora firande äger rum i USA.

Ta reda på din dejtingpersonlighet och hitta rätt partner

Nötandet på varandra hemmavid under pandemiåret har inte sällan lett till att relationer har spruckit. Men snart kan nyblivna singlar börja dejta igen.
Fast det gäller att undvika att gå i de fällor som kan leda till att dejten inte blir det man önskar. Och inte minst handlar det om att förstå vilken dejtingpersonlighet man själv är. Detta reder Angela Ahola, doktor i psykologi och dejtingexpert, ut.

Så fann vi stöd när våra söner fick cancer: ”Man går sönder av beskedet”

Varje år drabbas drygt 350 barn av cancer. Och det är en sjukdom som inte bara påverkar det sjuka barnet, hela familjer får sin tillvaro helt omkullkastad.
Många känner sig också väldigt ensamma, både känslomässigt och socialt. För att uppmärksamma det här har något som kallas för Plåsterdagen, som en påminnelse om att dessa familjer varken är ensamma eller bortglömda. Malin Mohlkert och Ellinor Stattin har båda drabbats av något av det svåraste man kan tänka sig, söner som drabbadats av cancer.

Odla utan att gräva - "No dig"

Carolin tar reda på fördelarna med att låta marklivet vara ifred när man odlar. Principen går ut på att inte gräva utan att förse marken med material uppifrån, Bella Linde, journalist och författare, visar.

Vännerna tävlar i Hela kändis-Sverige bakar

I kväll är det premiär för Hela Kändis-Sverige bakar kl 20.00 i TV4 och TV4 Play. Två av deltagarna i Sveriges populära tv-sända baktävling är skådespelarna Hanna Dorsin och Emma Peters som berättar om sin medverkan.

Max Martin har ny billboardetta "Osannolikt"

The Weeknd och Ariana Grande's "Save Your Tears" har hamnat på första plats på Billboard Hot 100 songs chart. "Han har en unik musikalisk förmåga" säger Jan Gradvall om stjärnproducenten. Svensken är snart ikapp Beatleslegendarerna.

Gävleborg inleder fas 4 idag

Tina Mansson Söderlund, vaccinsamordnare Region Gävleborg avslöjade att Gävleborg nu öppnar för sin fas 4 i Nyhetsmorgon. Vi förväntar oss hårt tryck på bokningen under dagen, säger Mansson Söderlund