Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyhetsmorgon

Nyhetsmorgon

Direktsänt morgonprogram. Nyheter varvas med fördjupande diskussioner, bevakning av de senaste trenderna, personliga intervjuer, kultur och sport.Direktsänt morgonprogram. Nyheter, diskussioner & intervjuer.

10 procent lever med astma: Har svårt att andas nästan varje dag

Doktor Mikael: "En folksjukdom"

Uppdaterad: Publicerad:

I dag är det Internationella astmadagen, en dag instiftad av WHO för att uppmärksamma lungsjukdomen astma. Cirka 10 procent av alla barn och vuxna lever med astma. Doktor Mikael förklarar sjukdomen och https://www.aftonbladet.se/svenskahjaltar/a/56d7eb/har-gar-13-ariga-kurts-modelldrom-i-uppfyllelse berättar om sina egna erfarenheter med svår asma.
För Hanna Nielsen började det med förkylningsastma när hon var 5 år. Som tonåring utvecklades det till svår astma.
- Det är lite jobbigt, men man vänjer sig. Man lär sig hantera det. Men det är mycket som är annorlunda för mig jämfört med andra i min ålder, säger Hanna Nielsen.
- Först blir jag andfådd, sen börjar jag hosta. Ibland stannar det där. Men ibland blir jag yr och kan inte prata. Jag hör inte vad folk säger och då brukar inte medicinerna hjälpa. Då brukar jag behöva åka in akut, berättar Hanna Nielsen.
Vad som utlöser astman kan vara olika saker.
- Stark lukt, allergener, fysisk ansträngning, infektioner, tobaksrök. Även pollen påverkar, berättar Hanna Nielsen.
Nu under pollensäsongen har Hanna svårt att andas nästan varje dag.
- Det har blivit värre och värre, men jag har också fått bättre vård. De som är mina nära kompisar förstår min sjukdom, men det är inte alla som förstår, säger Hanna.

Hör Hanna Nielsen berätta i spelaren ovan


Relaterat
Tittarfrågor till Dr Mikael om astma

Tittarfrågor till Dr Mikael om astma