Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyhetsmorgon

Nyhetsmorgon

Direktsänt morgonprogram. Nyheter varvas med fördjupande diskussioner, bevakning av de senaste trenderna, personliga intervjuer, kultur och sport.Direktsänt morgonprogram. Nyheter, diskussioner & intervjuer.

Frisk från 18 års ätstörning: ”Tog sömntabletter för att somna ifrån hungern”

Isabella Löwengrip om det som aldrig visades utåt • ”I dag känner jag mig fin”

Uppdaterad: Publicerad:

Hon är en av Sveriges första influencers och många har följt hennes framgångsrika liv på sociala medier.
Nu berättar Isabella Löwengrip om har hon lidit av ätstörningar de senaste 18 åren – men nu blivit friskförklarad.
– Jag har förlorat många år där jag hade kunnat vara glad.

Vi har fått följa Löwengrip under många år av hennes liv, men det finns en del hon inte har visat utåt. Sedan hennes tidiga tonår har entreprenören i perioder svultit sig själv och rasat i vikt för att sedan hetsäta, berättar hon.

Hon blev offentlig tidigt i livet och som 14-15-åring var det svårt att hantera de negativa kommentarerna på sociala medier.

– Själva offentligheten bidrog mycket till att jag ville passa in. Och då innebar det att jag blev väldigt smal eller så kompenserade jag sen med att äta väldigt mycket, säger hon och fortsätter:

– Oavsett vikt var jag lika olycklig. Det finns ingen av bilderna jag lade ut där jag sa: gud vad vacker jag var här. Den tanken har inte funnits över huvud taget.

Tog sömntabletter på grund av hungern

Hennes följare såg en framgångsrik entreprenör och influencer men bakom kulisserna kämpade hon med sin kroppsbild och pendlade mellan att svälta och hetsäta.

– Antingen har det varit att jag har tagit sömntabletter på kvällarna för att somna ifrån hungerkänslorna. Eller så har jag stängt in mig i min ensamhet och köpt hem allt som finns i butiken och ätit upp det och haft ångest.

Se hela intervjun här16 juli, 2023
Se hela intervjun här

Friskförklarad efter ett års behandling

Det var när hon skrev boken Isabella som hon insåg hur dåligt hon har mått i perioder och valde då att söka hjälp. Nu har hon precis blivit friskförklarad efter 1 år och 3 månader på en ätstörningsklinik. Hon skulle precis betala handpenningen för en fettsugning när hon fick samtalet om platsen på kliniken.

– När jag började ätstörningskliniken tänkte jag: jag lär mig äta och får kontroll över maten, men sedan åker jag till en klinik och gör om mig. Men nu när jag är friskskriven kommer jag aldrig åka dit. Det finns inget behov. I dag känner jag mig fin och accepterad och det är häftigt.

”Förlorat många år”

När hon ser tillbaka på åren med ätstörning känner hon en sorg att hon inte kunde njuta av livet, berättar hon.

– Jag har förlorat många år där jag hade kunnat vara glad. Alla semestrar när barnen har lekt med hink och spade vid strandkanten har jag inte alls fokuserat på dem. Utan hur ser jag ut när jag sitter ner.

Få hjälp med ätstörningar

Det finns olika föreningar som erbjuder stöd och hjälp via telefon, chatt eller mejl.

  • Frisk & Fri, Ätstörningslinjen. Erbjuder chatt och telefonstöd till både drabbade och närstående. Tel: 020 – 20 80 18

  • Bris. Tel: 116 111

  • Ätstörningszonen. Mejl: atstorningszonen@tjejzonen.se

  • Shedo. Stödchatt öppen måndag–torsdag samt lördag–söndag 20–22