Extern länk
Början på sidans innehåll

Efter fem

Efter fem

Intervjuer, senaste nyheterna och snackisarna varje vardag 17 till 19 och varje söndag 17 till 20. Intervjuer, nyheter och snackisar. Vardagar 17–19 och söndagar 17–20.

Lapidus fyra förslag – så kan koranbränning bli olagligt

"Måste vara säker på att ett brott ska begås"

Turkiets president Erdogan gick i veckan ut och krävde att Sverige måste förbjuda koranbränning för att bli insläppt i Nato. Men i dag är det inget som bryter mot svensk lag.

– Man får inte förbjuda något bara för att det är jobbigt att någon står på ett torg och gör någonting, man måste vara säker på att ett brott ska begås, säger Jens Lapidus.

Lapidus förklarar att ett liknande fall prövades i mitten av 1920-talet då en pingstpastor predikade att "homosexualitet är en cancersvulst".

– Pastorn blev åtalad för hets mot folkgrupp och fälld i tingsrätten, men sedan gick det upp till Högsta domstolen som sa såhär: "Ja, att säga på det här viset är förmodligen hets mot folkgrupp och det får man inte göra. Men det är straffritt", säger Jens Lapidus.

Liknande princip kan appliceras på Paludan, menar Lapidus, som också säger att yttrandefriheten är högt värderat hos EU-kommissionen.

Jens Lapidus fyra förslag – så kan det bli olagligt att bränna en koran

- Återinför 1970 års trosfridslag
- Utvidga hets mot folkgrupps-regler
- Förändringar i ordningslagen
- Specialreglering avseende statens intresse

Se hela inslaget i spelaren ovan.