Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Fläkttricket som tar död på mygg: ”För bra för att inte dela med sig”

Hemmagjorda konstruktioner tar över internet • Så bygger du superfångaren

Uppdaterad: Publicerad:

Mygginvasionen har inte enbart drabbat Sverige och hemmabyggda myggfällor, mer eller mindre effektiva, sprids nu som en löpeld på internet. En av de som faktiskt verkar fungera är en enkel konstruktion byggd med hjälp av endast en fläkt och ett finmaskigt nät.
– Jag kanske håller på att bli galen, men det är för bra för att inte dela med sig av, säger uppfinnaren till fläkttricket i ett videoklipp på Tiktok.

”Mygginvasion i Sverige – kan bli värre”, ”Myggattack i Sonnoboviken” och ”Efter mygginvasionen – nu söker många vård för myggbett” är några av rubrikerna som toppat nyheterna under den senaste tiden. Men nu har alltså internet kraftsamlat för att en gång för alla bli av med myggen och myggbetten.

Från laserljus till brygder

På ”ingenjörs-Youtube” sprids avancerade myggdödare där en av entusiasterna byggt och testat en fälla konstruerad av speglar som reflekterar laserljus i räta vinklar i ett försök att döda myggen. På ”husmorsdelen” av nätet har man vidare försökt hitta den ultimata brygden i kampen mot de blodsugande insekterna.

Men trots ihärdiga försök är det oklart hur pass effektiva många av uppfinningarna faktiskt är. Ett bygge som dock verkar vara mycket ändamålsenligt är en konstruktion som är enkel att bygga på egen hand.

Så bygger du superfångaren

Tipset som verkar vara det mest effektiva har konstruerats med hjälp av en fläkt och ett finmaskigt nät som fästs på fläktens baksida. När fläkten sätts på sugs sedan myggorna in och fastnar i nätet där de så småningom trillar ner och dör.

I klippet på Tiktok visar uppfinnaren hur många myggor han lyckats fånga under åtta timmar. Varken kemikalier eller något form av lockmedel har krävts för att döda vad som ser ut att vara hundratals, om inte tusentals, myggor.

– Så här ser 100 döda myggor ut, så här många dödade jag i går kväll under en åttatimmarsperiod. Allt jag gör är att sätta ett nät på baksidan av min fläkt, låta den gå och så sugs de in. Jag använder inte någon form av kemikalier eller lockmedel och det här är vad jag får. Små boxfläktar fungerar men inte alls lika bra som en höghastighetsfläkt, säger han.

Relaterat
Gun bekämpar mygg med avancerad fälla: ”Fångat 50 000 på en vecka”

Gun bekämpar mygg med avancerad fälla: ”Fångat 50 000 på en vecka”